2ημερες ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 18 και 19 Αυγουστου

 

 

2ημερες ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΒΡΗ ΗΛΕΙΑΣ
ΣΤΙΣ 18 και 19 Αυγουστου
ΣΥΝΑΥΛΙΑ 
«Από τον Τσιτσάνη στον Θεοδωράκη»
Ένα μουσικό αφιέρωμα στην «κλασσική» Ελληνική λαϊκή μουσική, όπως αυτή ορίζεται μέσα από τις διαχρονικές δημιουργίες των μεγάλων εκπροσώπων της, όπως οι Μ. Βαμβακάρης, Β. Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου, Μ. Χιώτης, Γ. Ζαμπέτας, Α. Πάνου, Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Στ. Ξαρχάκος, Γ. Μαρκόπουλος, Μ. Λοΐζος, Δ. Μούτσης, Γ. Σπανός, κ.ά., προσπαθώντας να τις ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο, πάντα με το σεβασμό και σοβαρότητα που απαιτεί το κάθε είδος. 
Ο Βασίλης Τσιτσάνης έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από τα όρια του περιθωρίου, όπου το είχαν τάξει τα αντικοινωνικά και ανατολίτικα στοιχεία του, για να το εντάξει στην καινούργια κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδος. Καθιέρωσε νέο ύφος παιξίματος και τραγουδιού με τον εξευρωπαϊσμό-συγκερασμό των κλιμάκων, αρμονίες με δεύτερες και τρίτες φωνές, εμπλουτισμένη ενορχήστρωση και καινοτομίες στην ποιητική δομή, όπου για πρώτη φορά το λαϊκό τραγούδι απομακρύνθηκε από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου επισημοποιώντας το ρόλο του ρεφρέν. Κατά γενική παραδοχή είναι ο σπουδαιότερος αναμορφωτής του λαϊκού τραγουδιού, ο φάρος για όλους τους μετέπειτα μεγάλους συνθέτες και κυρίως τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκη
Ο Μπάμπης Βελισσάριος με την εκρηκτική φωνή και την υποβλητική παρουσία του ξεκλειδώνει συναισθήματα, από καιρό θυσιασμένα στο βωμό της σύγχρονης καθημερινότητας, ακολουθώντας τη στράτα που χάραξαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές του περασμένου αιώνα, ως ενεργητικός συσσωρευτής μουσικών και θεατρικών βιωμάτων, συναντιέται με φυσικότητα με μία ολόκληρη εποχή Ελληνικού αυτοσεβασμού. Δικαίως θεωρούνται από πολλούς οι ερμηνείες του ως η δικαίωση που γύρευαν οι δημιουργοί για το ευρύτερο έργο τους. Στο ξεκίνημα της καριέρας του συνεργάστηκε με τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Μίμη Πλέσσα, τον Θανάση Πολυκανδριώτη, κ.α. Παράλληλα μετράει 16 χρόνια μόνιμης συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχοντας τραγουδήσει στις μεγαλύτερες σκηνές της Ελλάδας όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Επίδαυρο και το Ηρώδειο, τα θέατρα Ολύμπια, Ακροπόλ και Παλλάς, τη νέα στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και τη διάσημη Musikverein της Βιέννης. Πρόσφατα συμμετείχε στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεωδοράκη «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» με συναυλίες στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. 
Μαζί του δύο εξαιρετικοί μουσικοί, η Ευαγγελία Μαυριδου στο πιάνο και ο Παναγιώτης Κολοκοτρώνης στο μπουζούκι.
Διβρη 6 Ιουλίου 2018
Ο προεδρος του “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ”
Σωτήρης Σωτήροπουλος

“ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ”