Ταινία- Ντοκιμαντέρ για την πρώτη μάχη του 1821 στην περιοχή μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας

 

 

 

 

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από το 1821 υλοποιούνται πρωτοβουλίες και στην Πελοπόννησο, με σκοπό την αναβίωση ηρωικών σκηνών της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ήδη μέσα σε Ιούνιο και Ιούλιο του 2020 υλοποιήθηκε η ιδέα ετοιμασίας δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ με θέμα την «Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα» από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» (σε συνεργασία με τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», τους “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας και τον Σύλλογο Αγίας Τριάδος Καλαμάτας).

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής, που σύντομα θα προβληθεί ολοκληρωμένη σε σχετικές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ηλείας, ώθησε στην επανάληψη ανάλογης πρωτοβουλίας.

 

 

Η Μάχη των στενών του Αγίου Αθανασίου

Κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου «Κοινόν Καρυτινών»σύλλογοι από όλην την Πελοπόννησο έδωσαν το παρών σε σχετική προσπάθεια κινηματογραφικής αναβιώσεως της πρώτης μάχης του 1821, που έλαβε χώρα μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας.

 Πρόκειται για την Μάχη των Στενών του Αγίου Αθανασίου (27 Μαρτίου 1821), που σηματοδότησε την επικράτηση των Ελλήνων Επαναστατών στην ορεινή Ηλεία και την Αρκαδία. Στα τέλη Μαρτίου 1821   οι  Τούρκοι του Φαναρίου της ορεινής Ολυμπίας, γυναίκες και άνδρες,  φοβούμενοι τις κινήσεις των Ελλήνων επαναστατών αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς Καρύταινα και Τριπολιτσά.

Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ηλία Μαυρομιχάλη, Πιέρο-Βοϊδή Μαυρομιχάλη, Τζανέτο Χριστόπουλο, Μποζινάκη, αδελφούς Πλαπούτα, Κανέλλο Δεληγιάννη, Μήτρο Πέτροβα από τις περιοχές της Ανδρίτσαινας, της Γορτυνίας, της Μεσσηνίας, της Μάνης, επιτέθηκαν στους Τούρκους, που επιχείρησαν με μεγάλες απώλειες την διάβαση του φουσκωμένου Αλφειού ποταμού, στις 27 Μαρτίου 1821, στην περιοχή των Στενών του Αγίου Αθανασίου.

Από όλους τους ιστορικούς αυτή η μάχη καταγράφεται ως η πρώτη εκ του συστάδην μάχη του 1821, στοιχείο που φανερώνει την σημασία της. Λίγες ημέρες αργότερα η Καρύταινα περιήλθε στην ελληνική κυριαρχία και εκεί εγκατέστησε στρατόπεδο ο Κολοκοτρώνης με τροφοδοσία των Δεληγιανναίων, ενώ από εκεί στάλθηκαν δυνάμεις Γορτυνίων για την πολιορκία του Λάλα.

 

Γυρίσματα στην περιοχή Καρύταινας

Το τριήμερο 28 έως 30 Αυγούστου 2020 ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή κ. Ιωάννη Μουτσούλα, με θέμα αυτήν την πρώτη μάχη της Ελληνικής Επαναστάσεως, στην περιοχή μεταξύ Ανδρίτσαινας και Καρύταινας.

Στην Καρύταινα φιλοξενήθηκαν τα γυρίσματα αυτά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Κοινόν Καρυτινών» και συντονισμό της προέδρου του κ. Ελένης Κουσκουρέλου, που εξασφάλισε κάθε άνεση στις ομάδες αναβίωσης που παραβρέθηκαν.

(Το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ – ταινία περιελάμβανε και νυχτερινά γυρίσματα μέσα στην ιστορική πόλη της Καρύταινας κάτω από την καθοδήγηση του κινηματογραφιστή Γιάννη Μουτσούλα).

Από την Ηλεία συμμετείχε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του κ. Φώτιο Βερβίτα και με μέλη απ’ όλη την Ηλεία. Η ηλειακή αποστολή συμμετείχε στα εσωτερικά και τα εξωτερικά γυρίσματα.

(Επικεφαλής της Αποστολής από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” ήταν ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Βερβίτας καθώς ο Δημιουργός και πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Λάμπρος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων).

 

(Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Φώτης Βερβίτας σε αναμνηστική φωτογραφία με τον κ. Θεόδωρο Κωτσάκη – μια από τις σημαντικότερες μορφές στον χώρο της Αναβίωσης του 1821 ανά την Ελλάδα και επίτιμο μέλος του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών).

 

Γυρίσματα έλαβαν χώρα εντός των οδών της Καρύταινας, στην παλιά γέφυρα του Αλφειού και στον Λούσιο ποταμό (αλλά και σε περιοχές της Ηλείας, όπως Ανδρίτσαινα και Φανάρι). Μέσα από τα γυρίσματα αναδεικνύεται και η σημασία των Ηλείων μαχητών από την περιοχή Ανδρίτσαινας (με αρχηγό των όπλων τον Τζανέτο Χριστόπουλο, αλλά και προσωπικότητες όπως οι Μποζινάκης, Ζαριφόπουλος κ. ά.), γεγονός που τιμάται και στην περιοχή αυτή επί έτη. Στα γυρίσματα παραβρέθηκε και η συγγραφέας κ. Γιώτα Τσέλαλη, κόρη του αειμνήστου Διευθυντού Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας Αγησιλάου Τσέλαλη, που με το έργο του ανέδειξε το 1821 (με το βιβλίο του για τον Πλαπούτα), αλλά και τις αρχαιότητες της περιοχής Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας. Η κ. Τσέλαλη παρακολούθησε και συνεχάρη τους συντελεστές της ταινίας.

(Σκηνές από εσωτερικά γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε παραδοσιακά αρχοντικά της Καρύταινας).

 

Με επιτυχία η όλη διοργάνωση

Οι Διάλογοι των σκηνικών και οι αφηγήσεις δημιουργήθηκαν από τον Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», φιλόλογο Γεώργιο Κουρκούτα. Η φιλοξενία και η ανταπόκριση των ντόπιων ήταν ενθουσιώδης και η συνεργασία των μετεχόντων αποτελεί εγγύηση για μελλοντικές προσπάθειες.

(Μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” σε αναμνηστική φωτογραφία. Διακρίνεται ο αντιπρόεδρος Φώτης Βερβίτας μαζί με τους Σταμάτη Πολίτη, Δημήτρη Καραγκούνη και Γιάννη Γαλανόπουλο).

 

(Το μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Κώστας Μπιλάλης μαζί με το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα “Ο Άγιος Κωνσταντίνος” Τάσο Καραμέρο σε αναμνηστική φωτογραφία από τα εξωτερικά γυρίσματα στην περιοχή της Καρύταινας).

 

(Ο Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Γιώργος Κουρκούτας με την καλή μας φίλη και μέλος επίσης του Συλλόγου μας Σοφία Δούση σε αναμνηστική φωτογραφία από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ).

 

(Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” Φώτης Βερβίτας μαζί με τα μέλη και καλούς μας φίλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Καλαμάτας Χρήστο Βρυώνη και Δημήτρη Εξηνταβελόνη σε αναμνηστική φωτογραφία από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ – ταινίας στην Καρύταινα).

     Πέραν από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» στα γυρίσματα συμμετείχαν ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αγία Τριάδα” Καλαμάτας, ο Σύλλογος «Παράδεισος» Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλυζιανών Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με γενικό συντονισμό των μελών του «Κοινού Καρυτινών» και της κ. Ελένης Κουσκουρέλου.

Στο πλαίσιο της όλης παρουσίας τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” επισκέφθηκαν το μνημείο του αγωνιστή Αργ. Αργυρόπουλου στην Πλατιάνα, τα αγάλματα των Φιλικών Κων. Νικολόπουλου και Παν. Αναγνωστόπουλου στην Ανδρίτσαινα, την Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας, αλλά και το μνημείο του ήρωα του 1974 στην Κύπρο Λάμπρου Νικητόπουλου στο Τσουράκι, κοντά στα Ρόβια.

(Επιβλητικοί και μέσα στο πνεύμα της εποχής εκείνης ήταν όλοι οι συμμετέχοντες του ντοκιμαντέρ. Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Γραμματέας του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας Παύλος Ζαβέρδας).

 

(Ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών Κώστας Βαγγελάκος συνέδραμε σημαντικά με την τεχνογνωσία του σε θέματα οπλισμού).

 

 (Στο ντοκιμαντέρ συμμετείχε ενεργά και ο ιστορικός Σύλλογος Αναβίωσης “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας με τον πρόεδρο Σπύρο Κατσίρα που διακρίνεται στην φωτογραφία).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ -ΤΑΙΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ