Ακινόσογλου: Τι αφήνει στους ασθενείς ο κορωνοϊός- Tα συμπεράσματα του ιατρείου covid

 

 

 

 

Ανεξίτηλα φαίνεται πως είναι σε πολλές περιπτώσεις τα σημάδια που αφήνει ο κορωνοϊός στους ανθρώπους που νόσησαν. Ακόμα και μετά το πέρασμα της νόσου οι ασθενείς, όπως φαίνεται από τα πρώτα «δείγματα» που λήφθηκαν από ιατρείο στο νοσοκομείο του Ρίου, έρχονται αντιμέτωποι με ένα μετατραυματικό στρες αλλά και πνευμονικές αλλοιώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε πνευμονικά υπολείμματα νόσου, διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας αλλά και εμβολικές επιπλοκές

«Πρόκειται για ένα ιατρείο παρακολούθησης ασθενών μετά από covid. Για να ακριβολογούμε πρόκειται για ένα πνευμονολογικό covid ιατρείο. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και έχουμε μία τρίμηνη εμπειρία γιατί σταμάτησε λόγω της αναστολής των λειτουργιών του νοσοκομείου. Σε αυτό το διάστημα από το ιατρείο πέρασαν περίπου 60 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου και μπορεί να προέρχονται και από άλλες περιοχές, εκτός Πατρών» λέει στο thebest.gr η παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Καρολίνα Ακινόσογλου που είναι συνυπεύθυνη του ιατρείου με τον πνευμονολόγο Αργύρη Τζουβελέκη.

Όπως εξηγεί: «Αυτό που έχουμε διαπιστώσει και από την παρακολούθηση του τελευταίου έτους είναι ότι οι άρρωστοι έχουν μεγάλα επίπεδα στρες και μετατραυματικού στρες το οποίο μάλιστα μπορεί να διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα». Πέρα από τις ψυχικές συνέπειες, όπως εξηγεί η κα Ακινόσογλου, ο κορωνοϊός αφήνει τα σημάδια του και στο σώμα των ασθενών. «Σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε πνευμονικά υπολείμματα νόσου, διαταραχές στην αναπνευστικής λειτουργίας αλλά και εμβολικές επιπλοκές στο 30-50% των ασθενών. Το τι άλλο μπορεί να προκύψει σχετικά με νευροψυχιατρικές διαταραχές και καρδιαγγειακές, θα το δούμε στην πορεία» εξηγεί.

πηγή:https://www.thebest.gr/