ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – Νίκος Διαμαντόπουλος: «Ο Πολιτισμός είναι αλλού…»

 

 

 

Εδώ Αμαλιάδα! Μια πόλη με υποτυπώδη και ακατάλληλα πεζοδρόμια ως επί το πλείστον και αρκετά σημεία αυθαιρεσιών και καταλήψεων. Μια πόλη δίχως παγκάκια. Σε τόσες δημόσιες εκτάσεις, δεν έχει μπει ένα παγκάκι, να κάτσει ένας άνθρωπος να ξαποστάσει. Σε ολόκληρη πόλη, δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες. Μια πόλη χωρίς κιόσκια, ούτε για τους οδηγούς ΤΑΞΙ στις πιάτσες. Μια πόλη που ούτε από την κεντρική της πλατεία δεν μπορείς να περάσεις, ιδίως όταν βρέχει, αφού το πλακάκι που έχει τοποθετηθεί, είναι άκρως ολισθηρό. Μια πόλη με βιοκλιματικές… τσιμεντολάσπες και άπλετη σκόνη που κατέστρεψαν το κέντρο της Αμαλιάδας, μαζί με τη διάλυση κεντρικών οδικών αρτηριών. Σε μια πόλη με δεντράκια μπροστά από πινακίδες οδικής κυκλοφορίας, όπου δεν φαίνονται τα σήματα, όπως στην οδό Αρχαίας Ήλιδος ή στη Ναυαρίνου. Πού είναι άραγε ο Πολιτισμός;  

Εδώ Κουρούτα! Μια παραλία, από τη μια κατακλυσμένη μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, από ομπρέλες και ξαπλώστρες καταστημάτων… λες και η ακτή είναι ολιγοπώλιο. Και από την άλλη, η «μουσική» να… χτυπάει μέχρι πρωίας, εξυπηρετώντας συμφέροντα, διαταράσσοντας την ανθρώπινη γαλήνη. Πού είναι άραγε ο Πολιτισμός;

   Εδώ Ήλιδα! Ένας Δήμος που έφτιαξε Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού εκατομμυρίων ευρώ, αλλά να μην είναι κατάλληλο να λειτουργήσει. Μια περιοχή που οι πολίτες, είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν πίνουν νερό από τις βρύσες τους, αλλά πληρώνουν εκτός από τους λογαριασμούς ύδρευσης και για νερό σ’ εμφιαλωμένα μπουκάλια. Ένας δήμος με τεράστια ακόμη προβλήματα όσον αφορά την αποχέτευση, ιδίως σε τοπικές κοινότητες. Ένας δήμος που έχει Νοσοκομείο αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει ούτε Κέντρο Υγείας. Όποιος κάτοικος της περιοχής χρειαστεί κάτι επείγον, πλέον πηγαίνει είτε στον Πύργο είτε ακόμη καλύτερα στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, αφού η Αμαλιάδα δεν έχει τη δυνατότητα να εφημερεύει! Ένας δήμος και μια περιοχή που έχει -που λέει ο λόγος δηλαδή- ΔΕΗ, όπου στριμώχνεται ο κόσμος στις ουρές και πηγαίνοντας από τη νύχτα, προκειμένου ένας – δυο υπάλληλοι, να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες πολιτών σε μια μόλις ημέρα. Ένας δήμος με ακατάλληλους κι επικίνδυνους αγροτικούς δρόμους, με ανθρώπους να κάνουν το Σταυρό τους για να φτάσουν στα χωράφια τους και να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Ένας δήμος, όπου σε ολόκληρες κατάφυτες περιοχές, δεν υπάρχουν ούτε κρουνοί για να προστατευθούν οι τοπικές κοινωνίες από τυχόν πυρκαγιές. Ένας δήμος και μια ολόκληρη περιοχή, ως μέρος της Ηλείας, που πάσχει από ένα ασφαλές οδικό δίκτυο ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Έχει όμως πληθώρα από εικονοστάσια στην εθνική οδό… και όχι μόνο. Σ’ έναν δήμο που οδηγάς και βρίσκεις πάνω στο δρόμο σου, κάδους απορριμμάτων. Πού είναι άραγε ο Πολιτισμός;

 – Ο Δήμος Ήλιδας, η Δημοτική Αρχή εν προκειμένω, καλεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, να ‘ρθει να εγκαινιάσει ένα πολιτιστικό κέντρο εκατομμυρίων ευρώ. Ευελπιστούμε λοιπόν, ο Δήμαρχος Ήλιδας πρωτίστως, αλλά και ο Πρόεδρος του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, για να ξέρει και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τι συμβαίνει στην χώρα που προεδρεύει… Σε μια χώρα που σημειωτέον, το κάπνισμα εξακολουθεί να υφίσταται σε κλειστούς χώρους, ώστε διάφοροι ψευτόμαγκες και παρακουλτουριάρηδες να γεμίζουν με καρκίνο τα πνευμόνια των συνανθρώπων τους. Θα ‘ναι Πολιτισμός κι αυτό φαίνεται! Κι ενώ άνθρωποι αφήνονται έρμαια των διαθέσεων σκύλων και της ασέβειας των αφεντικών τους. Ελέω Πολιτισμού προφανώς.

Τα «εγκαίνια» ίσως έχουν και μια έντονη σημειολογική αναφορά. Αφού θα έχουμε… πλέον έναν «πολιτιστικό» χώρο, εκεί που κάποτε ήταν φυλακές. Με άλλα λόγια, σήμερα ένας νέος… κόσμος είναι που καλείται να ζήσει σε άλλου είδους «φυλακές». Ως μια «κοινωνία» που επαφίεται στην ισχύ της εικόνας και των φώτων, των φωτογραφιών και των καμερών, της φασαρίας και των θορύβων. Στον πολιτισμό των χειροκροτημάτων… Που συνήθως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλουν οι «πρωταγωνιστές» να φαίνεται, στην αγωνιώδη προσπάθεια εύρεσης της ψυχικής τους ηρεμίας! Είναι εκείνη η κοινωνία που ζει όχι στον κόσμο, αλλά στα κάθε λογής facebook. Μιας κι αν δεν έχεις ούτε έναν φίλο στην πραγματικότητα, εκεί μπορείς να έχεις… αμέτρητους. Ακόμη κι αν περνώντας δίπλα σου στην πόλη, δεν σου μιλούν, αφού δεν σε γνωρίζουν.

Ο Πολιτισμός είναι αλλού… Όταν αδυνατείς να συμβάλλεις στην παραγωγή του, τουλάχιστον μην απαξιώνεις την αυθεντική και βιωματική του έννοια. Τ’ όραμα εξακολουθεί… Ότι το ΠΝΕΥΜΑ θα νικήσει, ακόμη κι αν χάσει! Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ θα ηττηθεί, ακόμη κι αν κερδίσει.

 

  Υ.Γ.: Είναι απολύτως ενσυνείδητη η επιλογή μου, να μην αναφερθώ καν στις εκδηλώσεις των Εγκαινίων που θα κοστίσουν άνω των 20.000 ευρώ, μετά από τα πέραν των 5.000 ευρώ, για μια τηλεοπτική εκπομπή στο Κανάλι της Βουλής και ούτω καθ’ εξής. Αν και αυτή τη φορά τουλάχιστον, συμπεριλαμβάνονται αξιόλογες ή εξαιρετικές δραστηριότητες. Άλλωστε, οι απόψεις μου δεν έχουν να κάνουν με κάποια οικονομική διάσταση, αλλά με μια άλλη αντίληψη περί Πολιτικής.

«Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία…» που λέει και το τραγούδι! «Εγώ κρατάω την ουσία κι ονειρεύομαι…» λέει εν συνεχεία, αλλά αυτό πλέον είναι άτοπο. Αφού σε τούτη τη χώρα, τα όνειρα των ανθρώπων της νέας γενιάς, έχουν εκλείψει. Το καθημερινό μέλημα πλέον, είναι η ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

 

Αμαλιάδα Ηλείας, Σεπτέμβριος 2018

 

Με τιμή

Νικόλαος Διαμαντόπουλος

Επικεφαλής Ανεξαρτησίας & Ελάσσονος Μειοψηφίας

Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας