Απαισιόδοξοι οι επιστήμονες για άμεση χαλάρωση του lockdown! Τα έξι «κλειδιά» για το… άνοιγμα της χώρας

 

 

 

 

Αποκαρδιωτικοί οι αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων. Τι λένε οι επιστήμονες για τις ημερομηνίες άρσης του lockdown. Τι συζητείται για τα σχολεία. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από ένα πρόωρο άνοιγμα της χώρας.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει, με τα βλέμματα όλων στραμμένα στους λοιμωξιολόγους. Στους ανθρώπους που θα κληθούν να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση για το πότε θα πρέπει να γίνει -έστω μερική- άρση του lockdown.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα, Κυριακή 29.11.2020, η Ελλάδα θρηνεί έναν συμπολίτη μας κάθε 15 λεπτά! Συνολικά 691 νεκροί σε μόλις επτά 24ωρα!

Πιο αναλυτικά, από την περασμένη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, η θλιβερή λίστα είναι η εξής:

Στις 23 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 84
Στις 24 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 101
Στις 25 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 87
Στις 26 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 99
Στις 27 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 101
Στις 28 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 121
Στις 29 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 98
Μπροστά σε αυτά τα στοιχεία, οι περισσότεροι επιστήμονες δείχνουν να είναι πολύ επιφυλακτικοί για το πότε θα πρέπει να “ανοίξει” η χώρα. Σχεδόν όλοι πάντως, αποκλείουν το ενδεχόμενο η ημερομηνία αυτή να είναι η 7η Δεκεμβρίου…

“Βασιλακόπουλος: Να επαναλειτουργήσουμε μερικώς και όχι κανονικά”!

Όπως είπε μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, το σενάριο για άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, μάλλον θα μείνει… σενάριο.

“Δε νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους… Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χαλαρώσουμε όπως χαλαρώσαμε στο τέλος της Άνοιξης. Γιατί σε λιγότερα από ένα μήνα θα είμαστε χειρότερα απ΄ ό,τι είμαστε τώρα! Να συνεχίσουμε να φοβόμαστε τον ιό”…

Ο καθηγητής διευκρίνισε μάλιστα, μιλώντας για την άρση του lockdown: “Όλα τα σενάρια θα πρέπει να είναι για το πώς θα επαναλειτουργησουμε μερικώς και όχι κανονικά…”

Συμπλήρωσε με νόημα ότι εικόνες όπως αυτές που καταγράφηκαν την παραμονή της καραντίνας, που ήταν έξω όλη η Αθήνα και ψώνιζε, θα πρέπει να μην καταγραφούν ξανά, μέχρι να εμβολιαστεί ο κόσμος. Τόνισε μάλιστα, για εκείνους που είναι ακόμα σκεπτικοί για το εμβόλιο:

“Το εμβόλιο δεν φτιάχτηκε τέλος Νοεμβρίου αλλά από το τέλος της Άνοιξης και όλο αυτό το 6μηνο δοκιμάζεται. Θα είναι ασφαλές. Πρώτος θα το κάνω”!

 

Παπαευαγγέλου: Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Μιλώντας στον Alpha, η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι οι γιατροί είναι στα όριά τους αλλά και οι νοσηλευτές πρώτης γραμμής. Έχουν εξαντληθεί οι παθολόγοι και οι εντατικολόγοι, προσπαθώντας να σώσουν τους συγγενείς μας…

Η ίδια θεωρεί ότι τα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν. Τα Λύκεια είναι διαφορετική υπόθεση γιατί είναι διαφορετική η παθοφυσιολογία των εφήβων από τα μικρά παιδιά.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων το άνοιγμα των σχολείων.

Όσο τέλος για το άνοιγμα της αγοράς, η ίδια είπε ότι είναι πολλές οι παράμετροι για να γίνει. Δεν μετράμε μόνο τα κρούσματα είπε, αλλά… “Κοιτάμε και τις τάσεις και τις παραμέτρους ανά περιοχή, ανά ηλικία, ανά κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα”…

Οι 6 δείκτες που θα δώσουν το “πράσινο φως”

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ρόλο κλειδί για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα παίξει για την κυβέρνηση η κατάσταση στο σύστημα υγείας.

 

Οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου είναι:

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων
Ο αριθμός των νοσηλευομένων και ειδικά των διασωληνωμένων
Το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων
Ο δείκτης θετικότητας (το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στα τεστ που γίνονται)
Ο δείκτης RT (το πόσα άτομα μολύνει ένα κρούσμα)
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η εβδομάδα που ξεκινάει είναι η πιο κρίσιμη και αναμένεται να μας “δείξει” το πόσο “κλεισμένοι” θα περάσουμε τις γιορτές.

ΠΗΓΉ:https://www.newsit.gr/