Αποσύνδεση ψηφοδελτίων

0
241

Για άλλη μια φορά, η συζήτηση για ένα εκλογικό σύστημα και εν προκειμένω εκείνου των δημοτικών εκλογών, αναλώνεται γύρω από την απλή αναλογική. Το μείζον θέμα όμως, δεν είναι αν και πως θα εκλεγεί κάποιος, αλλά το αν και πως θα έχει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα, ώστε -κατόπιν- να μπορεί να εκλεγεί.

Η άποψή μου, έχει ως βάση τα ενιαία και ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Δηλαδή να μπορούν οι πολίτες, να επιλέγουν από ένα ψηφοδέλτιο των υποψηφίων δημάρχων, από άλλο των δημοτικών συμβούλων και από άλλο των τοπικών συμβούλων. Με αναφορά φυσικά όλων των υποψηφίων, στα όποια αυτοδιοικητικά σχήματά τους, επί του ψηφοδελτίου, της όποιας γεωγραφικής κλίμακας. Και εκλογή αντιστοίχως των ατόμων, με βάση τα ποσοστά τού κάθε συνδυασμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απαραίτητη η αποσύνδεση των δημοτικών συνδυασμών από τα τοπικά ψηφοδέλτια. Έχω θέσει την εν λόγω πρόταση και το όλον σκεπτικό δημόσια, πριν από χρόνια. Όποια λοιπόν πρόβλεψη, ενός κυβερνητικού σχεδίου, όπως ο «Κλεισθένης» εν προκειμένω, στη βάση των σημείων που προανέφερα, τότε πιστεύω πως μια τέτοια προσέγγιση, θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν υπάρξει εν τέλει, αποσύνδεση των δημοτικών από τα τοπικά ψηφοδέλτια, μια τέτοια αλλαγή, θα είναι αποφασιστική και καθοριστική, για την εμβάθυνση και το περιεχόμενο της ίδιας της Δημοκρατίας.

Αυτά, δεδομένου ότι υπήρξα ο ίδιος, στην αντίπερα όχθη του ποταμού…, απέναντι δηλαδή από κατεστημένες νοοτροπίες, αντιλήψεις κομματισμού και διαπλεκόμενες σχέσεις, ώστε ένας Θεός ξέρει πως άντεξε και κατάφερε η αγνή έκφραση μιας γενιάς, να βρει τον δρόμο προς τις εκλογές, κόντρα σε μια ακατάσχετη πολεμική.

Η θέση μου αυτή βεβαίως, κατατίθεται ενώ έχω ξεκαθαρίσει εξ αρχής, από τις εκλογές του 2014 δηλαδή, ότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Ας καταλάβουν κι άλλοι λοιπόν, ότι οι εκ νέου υποψηφιότητες, δημιουργούν, εκ των πραγμάτων, εξαρτήσεις. Αν δεν έχεις το θάρρος να φύγεις, απλά… σημαίνει ότι ποτέ δεν ήρθες!

Νικόλαος Διαμαντόπουλος
Επικεφαλής Ανεξαρτησίας Ήλιδας