Αυγερινοπούλου στα εγκαίνια της πρώτης Έκθεσης για τον Εορτασμό του 1821

 

 

 

 

 

“Δι΄ αυτά πολεμήσαμεν…. Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση”, που τέλεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Την επιστροφή των Γλυπτών του Επικουρείου Απόλλωνος ζητά η κα Βουλευτής

 

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2020

 

Στην Έκθεση “Δι΄ αυτά πολεμήσαμεν…. Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση”, που εγκαινιάστηκε χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Τρίτη, από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παρευρέθηκε η ΒουλευτήςΔιονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κώστα Τσιάρα, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, κ. Γιώργο Διδασκάλου, τους κ.κ. Βουλευτές Ν.Δ.ΝόνηΔούνια, Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου, Ασημίνα Σκόνδρακαι Άγγελο Συρίγο.

 

Η Έκθεση αποτελεί το “προοίμιο” και είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση του Ελληνικού Κράτους για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάστασηκαι καθιστά επίκαιρο τον δεσμό των επαναστατημένων Ελλήνων με το παρελθόν τους, ενώ αναδεικνύει τον αγώνα που έδωσαν για την διάσωσή τους, με οδηγό επιλεγμένα αριστουργήματα της κλασικής εποχής, όπως οι τρεις εμβληματικοί ναοί, Επικούρειος Απόλλων, Παρθενώνας, και Αφαίας Αθηνάς, τα οποία αφαιρέθηκαν από την χώρα μας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

 

Ο Πρωθυπουργός, περιηγούμενος στην έκθεση, στάθηκε στα γλυπτά του ναού του Επικουρείου Απόλλωνος, και δεσμεύτηκε να επισκεφτεί τον Ναό στις Βάσσαι. Η Δρ. Αυγερινοπούλου, δραττόμενη της ευκαιρίας, διεκδίκησε για άλλη μια φορά την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις αρχαιότητες του νομού μας, ενώ τόνισε ότι πρέπει η χώρα να επαναφέρει το θέμα των γλυπτών όχι μόνο του Παρθενώνα, αλλά και του Επικουρείου Απόλλωνος και της Αφαίας Αθηνάς.

 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο θα οργανώσει ανοιχτή εκδήλωση για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν δωρεάν την εμβληματική αυτή Έκθεση και επίσης να συμμετάσχουν σε συζήτηση για την διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών στην πατρίδα τους.

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

α. με τονΠρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής στα εγκαίνια,

β. με την κα Βουλευτή πλησίον των εκθεμάτων

και γ. με την κα Αυγερινοπούλου, την κα Δούνια και τον κ. Νικολέντζο, Προϊστάμενο Προϊστορικών Αρχαιοτήτων ενώπιον της προθήκης με εκθέματα από την περιοχή του Κακοβάτου – Καλιδόνης,

δ. με την Υπουργό Πολιτισμού.