Αύριο Κυριακή 6 Μαΐου 2018  η Ηλεία τιμά τον αγώνα και την θυσία του Χαραλάμπη Βιλαέτη σε εκδήλωση στο Λαντζόι

0
244

Θα τιμηθεί στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου η μνήμη και η θυσία του Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαραλάμπη Βιλαέτη, που τον Μάιο του 1821 έπεσε ηρωικά σε μάχη για την Ελευθερία του Ελληνισμού. Στον χώρο θυσίας του Βιλαέτη και των συμπολεμιστών του, στο Λαντζόι, και στο Μνημείο που έχει δημιουργηθεί στον εκεί χώρο, θα τελεστεί το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαΐου 2018, στις 7.00 μμ. εκδήλωση Μνήμης και Τιμής .

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και καταγόταν από ισχυρή οικογένεια της περιοχής, η οποία ήταν εκ των πρώτων εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Το 1806 υπηρετούσε  με τον βαθμό του σημαιοφόρου στον αγγλικό στρατό στη Ζάκυνθο, όπου και γνώρισε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ενώ μερικά χρόνια αργότερα έγινε διοικητής  λόχου.

Το 1819 μυήθηκε  στη Φιλική Εταιρεία. Με την έναρξη της επανάστασης ανακηρύχθηκε  στρατιωτικός αρχηγός του Πύργου. Υπήρξε εμπνευστής  της ιδέας του αποκλεισμού των Λαλαίων. Στις αρχές του Μαΐου του 1821 μαζί με 600 στρατιώτες προχώρησε εναντίον των Λαλαίων. Στις 10 Μαΐου οι Λαλαίοι περικύκλωσαν την προφυλακή. Ο Βιλαέτης έσπευσε για βοήθεια, στη μάχη όμως που ακολούθησε τραυματίστηκε  και εν συνεχεία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Οι Οθωμανοί στρατιώτες πήραν το κεφάλι του ως λάφυρο.

Χαράλαμπος Βιλαέτης (Πύργος Ηλείας, 1781Λάλας Ηλείας, Ιούνιος 1821.