Home Blog

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Καμία γυναίκα μόνη στην έμφυλη βία

0
All-focus

 

 

 

-Με επιτυχία η εκδήλωση στο Δημαρχείο

Η κάθε μορφής βία που βιώνουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους είναι μια μάστιγα που η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως τονίστηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση (ΚΕΔΑΟ), η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, με τη συμμετοχή του Κέντρου Κοινότητας και του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων από τις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι σήμερα είναι σχέσεις ισχύος και εξουσίας, με τον άνδρα στην κορυφή αυτής της κοινωνικής ισχύος. Σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες του δυτικού πολιτισμού να αμβλύνει αυτή τη σχέση ισχύος, υπάρχουν φαινόμενα βίας πολλών μορφών κατά των γυναικών που προβληματίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Εστίασε στις μεγάλες προσπάθειες του φεμινιστικού κινήματος που βοήθησαν στην ανάδειξη του προβλήματος όμως η ισοτιμία ανδρών και γυναικών παραμένει ζητούμενο. Τέλος τόνισε ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πάντα θα στηρίζει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην αντιμετώπιση εν γένει του προβλήματος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων από την πρώτη στιγμή στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που αγωνίζεται να σπάσει τα δεσμά του φόβου, της κακοποίησης και της ανασφάλειας συνδιοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν σε αυτό. Στο Δήμο μας, λειτουργούν δύο δομές-προγράμματα, το Κέντρο Κοινότητος και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι των οποίων κατά καιρούς έχουν βοηθήσει και δώσει κατευθύνσεις σε γυναίκες, οι οποίες τους έχουν αναφέρει περιστατικά βίας».

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Πύργου τόνισε ότι καθημερινά παγκοσμίως πολλές γυναίκες κακοποιούνται σωματικά, λεκτικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά και οικονομικά και αυτό καθημερινά μεγαλώνει, τονίζοντας: «Εμείς προσπαθούμε σε πολλούς Δήμους και στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να αναγνωρίζουν τη βία, να κάνουμε αυτό το θέμα να πάψει να είναι ιδιωτικό να γίνει δημόσιο και να καταφέρουν να βοηθήσουν πραγματικά τις γυναίκες που έχουν ανάγκη». Τόνισε ακόμη ότι οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να κλείνουν τις πόρτες τους θεωρώντας ότι αυτό είναι πρόβλημα του διπλανού και όχι δικό τους, ούτε να κουνούν το κεφάλι τους μοιρολατρικά, αλλά να απευθύνονται στο Δήμο και στις κοινωνικές δομές του για να υπάρξουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται. Καταλήγοντας είπε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Πύργου θα είναι στο πλευρό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για οτιδήποτε χρειαστεί στη διαχείριση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος.

Χαιρετισμό έκανε και η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας κα Ελένη Πρίνου, κάνοντας έναν απολογισμό δράσης παρεμβάσεων και συνεργασίας με το Συμβουλευτικό Κέντρο πάνω στο πρόβλημα αυτό. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, το οποίο εκδήλωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το θέμα με ερωτήσεις και εποικοδομητικό διάλογο με τους διοργανωτές. Στους συμμετέχοντες δόθηκε αναμνηστικό δώρο (κλειδοθήκη) με μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, την επιμέλεια των οποίων ανέλαβε το μέλος της Επιτροπής Ισότητας κα Άννα Παπαϊωάννου. Εντυπωσιακά ήταν τα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν την αίθουσα, από το ΚΔΑΠ και τον Παιδικό Σταθμό «Μικρός Αρκούδος» του Δήμου, με μέριμνα της παριστάμενης εκπαιδευτικού των δομών αυτών κας Σοφίας Ψαρρά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Νίκος Αναστασόπουλος, η Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Αρχαίας Ολυμπίας κα Σούζυ Μαρούδα, εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ Πύργου, κ.α. Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα  2014-2020».

Βουλή: Αντικαταστάθηκε ο Τζαβάρας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη συνεδρίαση της Δευτέρας

0

 

 

Την αντικατάστασή του ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, για τη συνεδρίαση της Δευτέρας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η επιτροπή συνεδριάζει στις 12:00 για τις παρακολουθήσεις ύστερα από αίτημα της μειοψηφίας να καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Νίκος Μπίζιος, ο Γιάννης Λαβράνος και ο Ταλ Ντίλιαν, πρόσωπα που κατά την αντιπολίτευση εμπλέκονται στην υπόθεση με το κακόβουλο λογισμικό predator.

Θυμίζεται ότι κ.Τζαβάρας με δημόσιες τοποθετήσεις του είχε ταχθεί κατά του καθεστώτος απορρήτου για τις συνεδριάσεις της Βουλής που αφορούν μυστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να τον θεωρεί εν δυνάμει σύμμαχο στις επικείμενες κοινοβουλευτικές μάχες.

Επίσκεψη Χαρδαλιά στις αεροπορικές βάσεις Αράξου και Ανδραβίδας

0

 

 

 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της επαφής του με τα στελέχη, το πολιτικό προσωπικό και τους οπλίτες θητείας, πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, επισκέψεις στις έδρες των 116 και 117 Πτερύγων Μάχης (ΠΜ), στις Αεροπορικές Βάσεις Αράξου και Ανδραβίδας αντίστοιχα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τους Διοικητές της 116ΠΜ Σμήναρχο (Ι) Πέτρο Σάσσαρη και της 117ΠΜ Σμήναρχο (Ι) Αβραάμ Καζαντζόγλου για τις τρέχουσες δραστηριότητες και το επιχειρησιακό έργο των Πτερύγων Μάχης.

Επίσης, στο πλαίσιο των επισκέψεων ο κ. Χαρδαλιάς περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους, συνομίλησε με τα στελέχη, το πολιτικό προσωπικό και τους οπλίτες θητείας, καθώς και με τα πληρώματα και τους τεχνικούς των Αεροσκαφών Επιφυλακής (Readiness) των 335, 336 και 338 Μοιρών.

Δυτ. Ελλάδα: Επεισοδιακές συλλήψεις για παράνομη υλοτομία – Πέταξε… τσεκούρι σε δασικούς υπαλλήλους!

0

 

 

 

Επ΄αυτοφώρω συνελήφθησαν από δασικούς υπαλλήλους, χθες Πέμπτη ( 24/11), τρία άτομα να υλοτομούν παράνομα στην περιοχή του Ζευγαρακίου.

Η κατάσταση ωστόσο εκτράπηκε για τα καλά καθώς ένας εκ των δραστών φέρεται να αντέδρασε… εκτοξεύοντας  τσεκούρι.

Όλα συνέβησαν κατά στην διάρκεια υπηρεσιακής περιπολίας δασικών υπαλλήλων (Δασοφύλακας και Οδηγός) Δασαρχείου Μεσολογγίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Δασοπροστασίας, στην θέση Μπαχατούρη της Τ.Κ. Ζευγαρακίου.

Στο σημείο υπήρχαν δύο φορτηγάκια τύπου βαν, ένα τρακτέρ που χρησιμοποιούνταν για την μετατόπιση των κορμών, 2,50 χ.κ.μ. καυσόξυλα δρυός και ένα  δέντρο δρυός δεμένο με συρματόσκοινο στο τρακτέρ.

Κατά την διαδικασία του ελέγχου προκλήθηκε ένταση και καθώς οι δασικοί υπάλληλοι πήγαιναν προς το κλειστό φορτηγάκι για να κάνουν έλεγχο δέχτηκαν επίθεση με τον ένα εκ των δραστών να εκτοξεύει τσεκούρι εναντίον τους.

Μετά από αυτό οι υπάλληλοι μετέβησαν στο Αστυνομικό Σταθμό Γαβαλούς  όπου υπέβαλαν μήνυση και ταυτόχρονα ξεκίνησαν και την ποινική διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

πηγη: agrinionews.gr

Μιχάλης Κατρίνης: «Ποιοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για παλιούς και νέους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης;»

0

 

 

 

Για το δικαίωμα μονιμοποίησης 100 παλαιών Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ), λόγω
απόκτησης απολυτηρίου λυκείου, αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με τους
ΠΠΥ που τώρα υπηρετούν την πρώτη 5ετία τους, κατέθεσε ερώτηση ο επικεφαλής της Κ.Ο. του
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, στον αρμόδιο Υπουργό
Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.
Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, η μη μονιμοποίηση των 100 παλαιών ΠΠΥ συνιστά
κατάφωρη αδικία, από τη στιγμή που παρότι έχουν ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία τους και
παράλληλα έχουν αποκτήσει απολυτήριο λυκείου, ωστόσο, δεν τους παρέχεται το δικαίωμα
μονιμοποίησης στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), όπως συνέβη στο παρελθόν για την πλειονότητα
των υπολοίπων συναδέλφων / συνυποψηφίων τους.
«Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι ανάγκες για προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος
παραμένουν αυξημένες, από τη στιγμή που η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών
λόγω της κλιματικής κρίσης δοκιμάζουν τόσο τις υποδομές και τους πολίτες, όσο και την
επιχειρησιακή ικανότητα του Σώματος», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι οι πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης αποτελούν βασικό
άξονα στην επιχειρησιακή διάταξη του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού αποδεδειγμένα διαθέτουν
επαγγελματική επάρκεια, εμπειρία και τεχνογνωσία, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο
Υπουργό. αν:
 Προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση, για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης, σε σχετική
νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μονιμοποιηθούν οι περίπου 100 πυροσβέστες πενταετούς
υποχρέωσης (ΠΠΥ), που πλέον διαθέτουν απολυτήριο λυκείου;
Αλλά και
 Ποιοι οι σχεδιασμοί της σε σχέση με τη μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς
Υποχρέωσης που προσλήφθηκαν κατά τα έτη 2019, 2020 και 2021, αφότου ολοκληρωθεί
η πρώτη πενταετής θητεία τους;

Ο Δήμαρχος Πύργου στα γραφεία της Energeain Oil για τις εξορύξεις στο Κατάκολο

0

 

 

 

– Συνάντηση με τον αναπλ. Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο
Νικολάου

– Παν. Αντωνακόπουλος: «Διεκδικούμε το 1% επί των εσόδων για τον
Δήμο και την διατήρηση της περιβαλλοντικού-πολιτιστικού-
τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής»

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Oil
Κωνσταντίνο Νικολάου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης
Αντωνακόπουλος, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του
πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, που αφορούσαν το
χρονικό πλάνο εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας, στο κτίριο
ATRINA της Λ. Μεσογείων, όπου παρευρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού
γραφείου Δημάρχου, Γιώργος Καραστέργιος και επιστημονικοί συνεργάτες της
εταιρείας.
– Σε συνέντευξη Τόπου που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (25/11) ο κ.
Αντωνακόπουλος ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης που
κινήθηκε στον άξονα της προστασίας του περιβάλλοντος και της
φυσιογνωμίας της περιοχής, του τουριστικού χαρακτήρα του Κατακόλου και
της διεκδίκησης του ποσοστού 1% επί των κερδών, για τον Δήμο Πύργου.
Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη θετική του άποψη για επενδύσεις στην
περιοχή θέτοντας ουσιαστικές προϋποθέσεις που συνεπάγουν τη διατήρηση
της κληρονομιάς του τόπου και την δίκαιη εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο.
Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Εμείς, προφητικά, πριν δύο
βδομάδες είχαμε πει πως είμαστε θετικοί επί της αρχής για τις επενδύσεις
αλλά να μην αλλοτριωθεί η κληρονομιά (περιβαλλοντική και πολιτιστική) του
τόπου. Σ’ αυτό το μήκος κύματος μίλησε και ο πρωθυπουργός στην Πάτρα. Και
σαφώς δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν γίνεται να καταστρέψουμε το
περιβάλλον για να κερδίσουμε σε ενέργεια. Ούτε να αλλοιώσουμε τον
τουριστικό χαρακτήρα του Κατακόλου.

Αυτό που θέσαμε στην συνάντησή μας με τον κ. Νικολάου ήταν οι δύο
«κόκκινες γραμμές» που θέτει κι η ελληνική κοινωνία και παράλληλα θέσαμε
δύο ακόμη ζητήματα:
-Από αυτόν τον θησαυρό που βρίσκεται στην Ηλεία και κυρίως στο οικόπεδο
του Πύργου, δεν πρέπει να κερδίσουν όλοι οι άλλοι εκτός από τον δικό μας
τόπο. Διότι οι όποιες μικρές συνέπειες υπάρξουν, στην δική μας περιοχή θα
είναι. Άρα ο ανταποδοτικός πόρος του 5% επί των κερδών στη Περιφέρεια
Δυτικής Ελλάδας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς ζητάμε 1% επί των
εσόδων για τον Δήμο Πύργου.
-Πρέπει να διασφαλιστεί η σεισμικότητα της περιοχής, παρόλο που υπάρχουν
διαβεβαιώσεις επιστημόνων ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.
-Επίσης η μεταφορά της παραγόμενης πρώτης ύλης, να γίνει με τέτοιο τρόπο
που να μην ρυπαίνει καθώς και να μην δημιουργεί προβλήματα στα
δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων».

Ο χρονικός ορίζοντας

Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε λόγο επίσης και για τον χρονικό ορίζοντα των
εξορύξεων σημειώνοντας πως: «Ο χρονικός χάρτης έχει να κάνει με
μεγαλύτερα ζητήματα που δεν εξαρτώνται από εμάς. Διαπιστώσαμε ότι και η
εταιρεία έχει μια ανησυχία για το χρονικό πλάνο. Μας είπαν ότι ουσιαστικά
είναι έτοιμοι, όχι να κάνουν την πειραματική άντληση αλλά να μπουν στην
παραγωγή. Έχει μελετηθεί πλήρως η επένδυση, έχει πάρει περιβαλλοντικές
εγκρίσεις και σχεδόν είναι όλα έτοιμα να ξεκινήσουν».

Βασική η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ορμώμενος από το παράδειγμα της Καβάλας, ο δήμαρχος Πύργου έθεσε και
το θέμα της παρουσίας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Πύργο.
«Το παράδειγμα της Καβάλας μας δείχνει ότι το Πανεπιστημιακό τμήμα που
παρέχει εκπαίδευση στα ζητήματα των υδρογονανθράκων ενεργειακής πηγής
είναι πολύ ωφέλιμο. Θα μπορούσε και η δική μας περιοχή να εμπλουτιστεί με

τις γνώσεις άντλησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα πτυχία
αυτά είναι χρήσιμα και ανταποδοτικά» κατέληξε.
Με τον κ. Καραστέργιο να συμπληρώνει πως: «Ο Δήμαρχος Πύργου,
μαχητικός, διεκδικεί και παλεύει για το καλό του τόπου μας».

Ο FDA ενέκρινε το πιο ακριβό φάρμακο – Κοστίζει 3,5 εκατ. δολάρια η δόση

0

 

 

 

Το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο ενέκρινε ο FDA των Ηνωμένων Πολιτειών, με κάθε δόση να κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό φάρμακο για μια σπάνια ασθένεια του αίματος.

Πρόκειται για το Hemgenix, ένα φάρμακο γονιδιακής θεραπείας για την αιμορροφιλία Β. H αιμορροφιλία είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια, η οποία προκαλεί μειωμένη πήξη του αίματος. Το νέο φάρμακο που ενέκρινε ο FDA αναμένεται να δώσει νέες ελπίδες σε όσους πάσχουν από αιμορροφιλία.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της αιμορροφιλίας B’ είναι τα αυθόρμητα και επαναλαμβανόμενα αιμορραγικά επεισόδια που είναι δύσκολο να σταματήσουν.

Η αιμορροφιλία Β εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περίπου 8.000 άνδρες στις ΗΠΑ πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Σύμφωνα με το Science Alert, το κόστος του νέου φαρμάκου μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, όμως οι ασθενείς με αιμορροφιλία εικάζεται ότι δαπανούν πάνω από 20 εκατ. δολάρια για θεραπείες στις ΗΠΑ, ενώ και στην Ευρώπη το κόστος φαίνεται να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, το Hemgenix είναι ένα εφάπαξ ενδοφλέβιο φάρμακο, που χορηγείται σε μία μόνο δόση.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο ήταν μια άλλη μορφή γονιδιακής θεραπείας για την νωτιαία μυϊκή ατροφία. Με εκτιμώμενο κόστος στα δύο εκατ. δολάρια ΗΠΑ ανά δόση.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης για τον θάνατο του Γιώργου Δολιανίτη

0

 

 

 

Η απώλεια ενός πρωτοπόρου εκπαιδευτικού, ιδρυτή και ιδιοκτήτη
της ομώνυμης Βιβλιοθήκης, ενός ανθρώπου-σύμβολο για τον Τύπο
του Ελληνισμού, γνωστού από τις προσπάθειες που έχει κάνει για να
σωθούν αμέτρητοι τίτλοι εκδόσεων, βιβλίων και περιοδικών, δεν
μπορεί παρά να αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός για τούτο τον
τόπο που τόσο αγάπησε και στήριξε με πρωτοπόρες δράσεις.
Ήταν ο άνθρωπος που δώρισε το πρώτο εκθεσιακό υλικό στα
εγκαίνια του σπιτιού του «δημιουργού» και ιδρυτή του «Εθνικού
Κήρυκα», Πέτρου Τατάνη, όπου και ως κεντρικός ομιλητής ανέδειξε
τη σημασία του Τύπου του εξωελλαδικού Ελληνισμού», σε μια
διαρκή προσπάθεια συλλογής και διάσωσης του ιστορικού υλικού.
Εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη μου στην οικογένειά του και στους
οικείους του, εύχομαι τέτοιοι άνθρωποι σαν το Γιώργο Δολιανίτη να
βρουν μιμητές του ήθους, των αξιών και των έργων τους.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Δυο χρόνια χωρίς τον «Θεό» του ποδοσφαίρου

0

 

 

 

Μαύρη επέτειος σήμερα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, καθώς συμπληρώνονται δυο χρόνια που έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε και Θεός του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα.

Από τις «γιγαντιαίες» τοιχογραφίες μέχρι τα ατελείωτα και επαναλαμβανόμενα αθλητικά αφιερώματα και από την τηλεοπτική σειρά για την ζωή του, έως τις διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου του, ο Ντιέγκο Μαραντόνα παραμένει «ζωντανός» στην ζωή εκατομμυρίων Αργεντινών, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του.

Ο «Ντιεγκίτο» που αποτέλεσε έναν εκ των διασημότερων ποδοσφαιριστών της γενιάς του,  βρέθηκε νεκρός στις 25 Νοεμβρίου 2020, στο σπίτι όπου διέμενε σε ένα προάστιο του Μπουένος Αϊρες.

Στα 60 χρόνια της ζωής του, ο Μαραντόνα, κατάφερε να γίνει ίνδαλμα για τα περισσότερα παιδιά και είδωλο για τους περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους.

Ωστόσο, η σημαντικότερη προσφορά του στην ανθρωπότητα, είναι τα διαρκή μηνύματα που εξέπεμπε, σχετικά με την φθορά και την καταστροφή που προκαλεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αυτή άλλωστε, είναι και επί της ουσίας, η αιτία θανάτου του, καθώς η κατάχρηση τέτοιων ουσιών και αλκοόλ, δημιούργησαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του.

«Ο Ντιέγκο ζει», «Αιώνιο 10», «D1OS», «Ντιέγκο σ΄ευχαριστούμε», είναι οι συνηθέστερες φράσεις που συνοδεύουν τις εικόνες του διάσημου Αργεντινού, με τον Ντιέγκο να φιλά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, αλλά και να απεικονίζεται με φτερά αγγέλου, ως προστάτης με φωτοστέφανο και σκήπτρο, σημειώνοντας το γκολ του «χέρι του Θεού» εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986, ως παιδί, έφηβος, καταξιωμένος ποδοσφαιριστής, γενειοφόρος στα πενήντα του..

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Μαραντόνα, οι εργατικές γειτονιές του Μπουένος Αϊρες και ιδιαίτερα η Λα Μπόκα, παραμένουν γεμάτες με τοιχογραφίες -αρκετές εκ των οποίων γιγαντιαίων διαστάσεων- που κοσμούν τους τοίχους των κατοικιών. Κάποιες εξ΄αυτών κατασκευάσθηκαν πριν τον θάνατό του και άλλες αργότερα, όμως όλες απαθανατίζουν τον «Pibe de oro».

«Είναι ένα είδωλο που έχει φύγει τώρα. Δεν μπορούσαν να του φτιάξουν άγαλμα όσο ζούσε, οπότε του φτιάχνουν τοιχογραφίες, οι οποίες θα πολλαπλασιασθούν», εκτιμά ο 57χρονος θαυμαστής του Μαραντόνα, Σέρχιο, μιλώντας μπροστά σε μία τοιχογραφία που δείχνει τον Μαραντόνα σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής του.

Ο Μαραντόνα είναι παντού… Οπως στις οθόνες, με μια σειρά εννέα επεισοδίων της Amazon «Sueno bendito» (σ.σ. ευλογημένο όνειρο) που αναφέρεται στην ζωή του, αλλά και στο δίωρο ντοκιμαντέρ «Mas alla de Diego».

Ο Μαραντόνα, δεν… λείπει ούτε από τους δρόμους και την καθημερινότητα των Αργεντινών. Μνημεία εγκαινιάζονται διαρκώς, όπως συνέβη στο Σαντιάγο ντελ Εστέρο (στα βόρεια της Αργεντινής) με ένα χάλκινο άγαλμα ύψους πέντε μέτρων, αλλά και στην Σάντα Κλάρα ντελ Μαρ (στο νότιο τμήμα της χώρας) με μια τσιμεντένια κατασκευή 13 μέτρων που αναπαριστά τον Μαραντόνα να κάνει «κόλπα» με την μπάλα στο κεφάλι.

Το φετινό Μουντιάλ 2022 που διεξάγεται στο Κατάρ, φαντάζει πιο φτωχό, καθώς αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο που απουσιάζει ο άλλοτε Αργεντινός αρτίστας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μαραντόνα θα είναι για πάντα «ένας Θεός λίγο πιο βρώμικος, ο πιο ανθρώπινος από όλους τους θεούς», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο σπουδαίος λογοτέχνης της Λατινικής Αμερικής, Εντουάρντο Γκαλεάνο, αλλά και «ένας ήρωας με πολλές ατέλειες», σύμφωνα με τον Αργεντινό ιστορικό, Φελίπε Πίνια.

Ρέθυμνο: Νεκρή εντοπίστηκε 29χρονη φοιτήτρια μέσα στο σπίτι της

0

 

 

 

Την τελευταία της πνοή άφησε μια γυναίκα 29 ετών μέσα στο σπίτι που διέμενε στο Ρέθυμνο.

Η γυναίκα εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της το βράδυ της Πέμπτης μέσα στο σπίτι που νοίκιαζε στο Ρέθυμνο από τον σύντροφό της που την αναζητούσε για ώρες.

Η κοπέλα δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την Τετάρτη και έτσι ο σύντροφός της πήγε στο σπίτι της και την βρήκε νεκρή.

Ο άνδρα την μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Φως στα ακριβής αίτια του θανάτου της θα ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, η άτυχη 29χρονη σπούδαζε και εργαζόταν στο Ρέθυμνο και δεν φαινόταν να αντιμετώπιζε κάποιο προβλήματα υγείας.