Εντός της ημέρας υπογράφει ο Τραμπ για την επιβολή δασμών

0
229

Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αναμένεται να υπογράψει σήμερα στις 15:30 (22:30 ώρα Ελλάδας), σε επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά με τις προθέσεις της αμερικανικής προεδρίας.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν από τους δασμούς Καναδάς και Μεξικό, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποκλειστεί με βάση τις δηλώσεις των Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να εξαιρέσει προσωρινά τον Καναδά και το Μεξικό από τους νέους δασμούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση αυτή προβλέπει ότι ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν από τους δασμούς για τριάντα ημέρες.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η παράταση της εξαίρεσης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κίνα: Θα δώσουμε την προσήκουσα απάντηση

Στο μεταξύ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι διαμήνυσε σήμερα πως το Πεκίνο θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» εάν υπάρξουν αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, καθιστώντας σαφές πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο» δήλωσε ο Ουάνγκ. Η συνταγή αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι «τιμωρούν άλλους», αλλά και ότι ταυτόχρονα «τιμωρούν τους εαυτούς τους», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Ο εμπορικός πόλεμος θα ζημιώσει τους πάντες, επισήμανε ο Ουάνγκ. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να πάρει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά κι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν χρειάζεται να συμπεριφέρονται σαν αντίπαλοι, αλλά να προσπαθούν να συνεργάζονται ως εταίροι.

Πηγή : naftemporiki.gr