ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ, Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

0
257

«Επιχειρηματικά πάρκα: Παρόν και μέλλον, η πρόκληση του αύριο» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ), το Σάββατο 24/2/2018, στην αίθουσα «King George» στην Πάτρα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΒΙΠΑ, και αποτέλεσε μια ευκαιρία για να παρουσιαστούν και να συζητηθούν σε βάθος, τα προβλήματα λειτουργίας των οργανωμένων χώρων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, ενόψει και της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΕΒΙΠΑ εδώ και δύο χρόνια με παρεμβάσεις του, έχει ανεβάσει ψηλά στον δημόσιο διάλογο των θέμα των επιχειρηματικών πάρκων, το οποίο μέχρι σήμερα βρισκόταν εν υπνώσει.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, στον χαιρετισμό του, έκανε μια σύντομη αποτίμηση της δεκαετούς παρουσίας του Συνδέσμου και των στόχων που έχει θέσει για το μέλλον. Επισήμανε ως αναγκαιότητα την δικτύωση, για να γεφυρωθούν οι ανισορροπίες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, και όπως είπε, το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) και τη συνεργασία με τον ΣΕΒ.
Κεντρικός καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο κ. Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, ο οποίος μίλησε για την επιχειρηματική δικτύωση και τον ρόλο του Συνδέσμου. Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών και δράσεων, ώστε η βιομηχανία να ενισχύσει τον ρόλο της στην εθνική οικονομία και παρουσίασε τη συνεργασία του ΣΕΒ με τον ΣΕΒΙΠΑ για την καταγραφή και αποτύπωση των προβλημάτων λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών και των επιχειρηματικών πάρκων.
Στη συνέχεια, η διευθύντρια του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ Μαρίνα Σπυριδάκη, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε συνεργασία με τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ, στα βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα, όπου διαπιστώθηκαν αρκετά προβλήματα, όπως απαρχαιωμένες υποδομές, αστοχίες χωροθέτησης, ελλείψεις στα μεταφορικά δίκτυα, υψηλές χρεώσεις κοινοχρήστων δαπανών και δημοτικών τελών, έλλειμμα συνεργασίας με τους φορείς διαχείρισης, κ.ά.
Εκ μέρους της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, τοποθετήθηκε ο Υπεύθυνος Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων κ. Ανδρέας Λουκάτος. Δεσμεύθηκε ότι η ΕΤΒΑ και ο ίδιος προσωπικά, θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βελτιωθεί η επικοινωνία με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, η διαφάνεια και η συνεννόηση στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, επισήμανε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία έχει κάνει ένα προγραμματισμό τριετίας για την βελτίωση υποδομών, με προϋπολογισμό 9,5 εκ. ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ReDePlan Α.Ε. Consultants Μανώλης Μπαλτάς, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία, μόνο το 13% των επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες σε βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν στην χώρα 32 άτυπες βιομηχανικές και επιχειρηματικές συγκεντρώσεις. Το φαινόμενο αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στην απόκτηση γης και στη σύνδεση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων με δίκτυα, συγκρινόμενη σε κόστος με τον Καναδά.
Κλείνοντας, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικών Πάρκων, της Γεν. Γραμματείας Βιομηχανίας Ανδρέας Μουρτσιάδης, τόνισε ότι σε αυτή την φάση, γίνεται μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος διπλοχρέωσης των εγκατεστημένων επιχειρήσεων με δημοτικά τέλη και τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, για την αναβάθμισή τους σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα. Ο κ. Μουρτσιάδης, ανέφερε ακόμα ότι το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών και επιχειρηματικών πάρκων.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η εκδήλωση του ΣΕΒΙΠΑ συνεχίστηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την καθιερωμένη βράβευση επιχειρήσεων, φορέων και προσωπικοτήτων. Βραβεύθηκαν, ο ΣΕΒ για τα 110 χρόνια προσφοράς του στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, ο ΣΒΠ&ΔΕ για τα 100 χρόνια προσφοράς του στη βιομηχανική ανάπτυξη της περιφέρειας, ο τ. διευθυντής του ΣΒΠ&ΔΕ Σοφοκλής Κολαϊτης για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή προσφορά του στο επιχειρείν και η επιχείρηση Μ. Αντωνόπουλος και Σια ΟΕ ΜΑΧΡΩ, ως μια εκ των παλαιότερων και δυναμικά εξελισσόμενων, επιχείρηση της ΒΙΠΕ Πατρών.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε και προ – παρουσίαση από τον συγγραφέα Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, λευκώματος που ετοιμάζεται για τα δέκα χρόνια του ΣΕΒΙΠΑ, με την ιστορία της ΒΙΠΕ Πατρών και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της.
Την εκδήλωση του ΣΕΒΙΠΑ τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας και Νίκος Νικολόπουλος, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθ. Δημοσθένης Πολύζος, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πάτρας καθ. Βασίλης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας καθ. Κλεομένης Μπάρλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κουτρουμάνης, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Γιώργος Καραγιάννης, ο αντιπρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Πάτρας Ευθύμιος Διαμαντόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας Γιάννης Τζερμπίνος, ο τεχνικός υπεύθυνος της ΒΙΠΕ Σχιστού Χρήστος Γαβριήλης

ΦΩΤΟ
Από αριστερά, Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Μαρίνα Σπυριδάκη Διευθύντρια Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών ΣΕΒ, Ανδρέας Μουρτσιάδης Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικών Πάρκων Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, Μανώλης Μπαλτάς Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ReDePlan Α.Ε. Consultants, Ανδρέας Λουκάτος Υπεύθυνος Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς Πρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ.