Ερώτηση Κώστα Τζαβάρα στη Βουλή για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και για την κυβερνητική αδιαφορία στη μίσθωση των ελικοπτέρων Ericsson.

0
210

Οι καταστροφές που έπληξαν φέτος την Ηλεία από τα πύρινα μέτωπα βρήκαν την κυβέρνηση για ακόμα μια φορά απροετοίμαστη όσον αφορά την εξασφάλιση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά των ελικοπτέρων Ericsson. Από την Κυριακή το βράδυ η Ηλεία ξαναζεί τον εφιάλτη των πυρκαγιών στη περιοχή Φρίξας, Σκιλλουντίας, Ανδρίτσαινας, Κακόβατου Ανεμοχωρίου και Σπιάντζας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας από χτες βρισκόταν σε επαφή με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Δ. Μπαλιούκο και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γ. Τουρή και ενημερωνόταν συνεχώς για την πορεία των προσπαθειών που έκαναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Γενικό Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας κ. Γιάννη Πετρούτσο και τον διοικητή Π.Υ. Ηλείας κ. Γιάννη Καραμαλίκη αλλά και για τις καταστροφές στις περιουσίες των αγροτών και στο φυσικό περιβάλλον.
Δυστυχώς, σε μια αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε για την Ηλεία με σοβαρές καταστροφές, η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υπογράψει με την αρμόδια εταιρεία για την προμήθεια των ελικοπτέρων πυρόσβεσης και ειδικά των ελικοπτέρων Ericsson, δεδομένου ότι αυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την άμεση αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο Κώστας Τζαβάρας καταθέτει Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αναγκάσει την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιοχή. Ακόμα, ρωτά αν δόθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας, με δεδομένη την επικινδυνότητα της Ηλείας στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, ενώ τέλος ζητά την άμεση μεταστάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας αλλά και την αποκλειστική διάθεση του ελικοπτέρου Ericsson από νωρίς αυτή την αντιπυρική περίοδο, χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις που έζησε η Ηλεία πέρυσι. Δυστυχώς, η αντιπυρική περίοδος δεν ξεκίνησε καλά για τον πολύπαθο νομό μας. Αποτελεί επομένως αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Κυβέρνησης να λάβει άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει το έργο των Δήμων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και για να μην ξαναζήσει η Ηλεία τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών του παρελθόντος.