Φαρμακευτικές προς υπ. Υγείας: Σταματήστε τους πειραματισμούς στην αγορά του φαρμάκου

0
235

Την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο εκφράζει με επιστολή τους στον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Οι φαρμακευτικές κάνουν λόγο για μια απόφαση που θα ενισχύσει την αδιαφάνεια στην τιμολόγηση των σκευασμάτων.

“Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της
τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων. Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και πήρε αποφάσεις που στήριξαν τη δημόσια υγεία καθώς και το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, έδωσε λύσεις σε θέματα στα οποία η εφαρμογή του “γράμματος του νόμου”, τα οδηγούσε σε αδιέξοδο και για τα οποία η μονομερής εκπροσώπηση κρατικών φορέων μπορεί να μην ανεδείκνυε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη επίλυσης τους.

Η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δημιουργεί μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης.

Οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν τέλος. Τα αποτελέσματά τους πλήττουν ως επί το πλείστον τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν ως αιτία προβλημάτων και όχι ως πηγή λύσεων. Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να διαμορφώσετε “επιτροπή διευθέτησης διαφορών” στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχύσετε πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας” σημειώνει στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ.

Β. Κουρλιμπίνη/capital.gr