Φθηνότερες Ιμπιζα και Σαρδηνία από Μύκονο και Σαντορίνη

0
214

Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα που αφορούν στη ζήτηση και τις τιμές ξενοδοχειακών καταλυμάτων από τις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα, σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας και σε ανταγωνίστριες χώρες.

Τα στοιχεία προέρχονται από την trivago σε συνεργασία που ξεκίνησε με το Iνστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) και ως εκ τούτου αφορούν μάλλον στην αγορά μεμονωμένων ταξιδιωτών.

Παρ’ ολα αυτά δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τάσεις στις διάφορες αγορές αλλά και σε προορισμούς.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ακριβότερη και από δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς στα ξενοδοχεία των 3 αστέρων στην κατηγορία «ήλιος θάλασσα». Ενδεικτικά η τιμή κράτησης για τη Σαντορίνη έφτασε στα 98 ευρώ, τη Μύκονο στα 96 ενώ στην Ιμπιζα κινείται στα 74 και στη Σαρδηνία στα 83.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως στα πεντάστερα ξενοδοχεία η Ελλάδα καταγράφει αύξηση στις τιμές της σε σχέση με προορισμούς της Ευρώπης που εμφανίζουν μείωση.

Επίσης η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων με τη «δεξαμενή» να τροφοδοτείται κυρίως από τις αγορές της Γερμανίας της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Ως κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα εμφανίζεται η Γερμανική,ακολουθεί η Βρετανική αγορά στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλική αγορά. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (τέταρτη θέση) και η Γαλλία (πέμπτη θέση).

Αναλυτικότερα

Το Μάρτιο του 2018, την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει το Νότιο Αιγαίο 207 €.

Ακολουθούν τα Ιόνια νησιά 185 €, η Κεντρική Μακεδονία 153 € και η Κεντρική Ελλάδα 145 €. Οι υπόλοιποι προορισμοί κυμάνθηκαν κάτω από τα 140 € με την χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία 91 €. Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στο Νότιο Αιγαίο 158 € και τα Ιόνια νησιά 115 € (αισθητά χαμηλότερα από το Νότιο Αιγαίο). Οι υπόλοιποι προορισμοί κυμάνθηκαν κάτω από τα 100 €. Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στην Αν. Μακεδονία και Θράκη με 70 €. Στα ξενοδοχεία 3 αστέρων οι περισσότερες τιμές κυμάνθηκαν «κοντά» στα 65 €. Εξαίρεση αποτελεί το Νότιο Αιγαίο με 86 €. Τιμή πολύ υψηλότερη από των ξενοδοχείων 4 αστέρων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι χαμηλότερες τιμές σημειώθηκαν στην Κρήτη 54 € και στην Αν. Μακεδονία και Θράκη 53 €. Στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στα Ιόνια νησιά 54 € και στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο με 53 €. Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στην Κρήτη με 42 €