Γιάννης Κουτσούκος:«Άμεσα μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών από τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ηλεία»

0
278

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  Χρήστο Σπίρτζη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Ευάγγελο Αποστόλου  από τον βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκο για τα μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων και για την  αποκατάσταση των ζημιών από τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ηλεία.

Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και σε δημόσιες υποδομές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις της 6ης  έως 7ης  Μαΐου 2018 και τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που ακολούθησαν σε αρκετές περιοχές του Ν. Ηλείας.

Συγκεκριμένα επλήγησαν μεταξύ άλλων οι Κοινότητες: Σαλμώνης, Παλαιοβαρβάσαινας, Λατζοΐου και λοιπές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης του Δήμου Πύργου. Επίσης, Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Στρέφι, Πελόπιο, Πλάτανος, Ολύμπια, Φλόκα, Καυκωνία, Κρυονέρι, Χελιδόνι, Νεράϊδα, Μάγειρα, Κλαδέο-Κοσκινά, Αγία Τριάδα και λοιπές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Καθώς και Σιμόπουλου, Βουλιαγμένης, Ανθώνα-Καλού Παιδιού, Ροδιάς, Λουκά, Αγνάντων, Μαζαρακίου, Αγραπιδοχωρίου, Λαγανά και Σκλίβας, της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, του Δήμου Ήλιδας.

Ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά και από αιτήματα των αντίστοιχων Δήμων ζήτησε με έγγραφό της την κήρυξη των παραπάνω περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επειδή, η αποζημίωση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών είναι επείγουσας προτεραιότητας, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες και να συνεχιστεί ομαλά η κοινωνική και οικονομική ζωή, 

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Αν θα εκδοθεί Κ.Υ.Α.  για την κήρυξη των παραπάνω περιοχών ως θεομηνιόπληκτων, ώστε να ακολουθήσουν τα μέτρα πρώτης συνδρομής και αποζημίωσης των πληγέντων.
  2. Αν ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα σε καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειές, δυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημίωσης. 
  3. Αν θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους των πληγέντων περιοχών, ώστε να ανταποκριθούν στις δαπάνες αποκατάστασης των υποδομών.