Γιάννης Κουτσούκος:Εξαίρεση των Δήμων Πύργου και Ήλιδας από την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2018-2019

Ανέτοιμη και απροετοίμαστη για καθολική και χωρίς προβλήματα εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης η Κυβέρνηση εξέδωσε την ΚΥΑ 1586/8-5-2018 για την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισμένου Νόμου 4521/2018 σε 184 Δήμους της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση κατά συνέπεια, με τον τρόπο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της υποχρεωτικότητας της προσχολικής εκπαίδευσης δημιουργεί πολλαπλών ταχυτήτων μαθητές και ανισότιμη αντιμετώπιση των νηπίων ανάλογα με τον Δήμο και το Νομό που έτυχε να κατοικούν οι γονείς τους.

Ήδη οι δύο μεγαλύτεροι Δήμοι του Ν. Ηλείας, ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Ήλιδας, με τεκμηριωμένα έγγραφά τους προς το Υπουργείο Παιδείας αιτούνται την τροποποίηση της ΚΥΑ 1586/8-5-18, ώστε να εξαιρεθούν για την επόμενη σχολική χρονιά  από την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, προκειμένου να προετοιμαστεί για την κατά το δυνατόν καλύτερη και χωρίς προβλήματα εφαρμογή.

Παράλληλα, οι γονείς των νηπίων της προσχολικής αγωγής που φιλοξενούνται στους υπάρχοντες σταθμούς έχουν εκφράσει με υπομνήματά τους τις αντιρρήσεις τους επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ως εργαζόμενοι και οικογενειάρχες με την δραματική αλλαγή των όρων φιλοξενίας των παιδιών τους και κατά συνέπεια του οικογενειακού τους προγραμματισμού.

Θεωρούν δε ότι εμπαίζονται, καθώς είχαν διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη που παρείχαν υποσχέσεις, περί μη ένταξης των Δήμων της Ηλείας και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Πύργου στην πρώτη φάση της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. 

Με βάση τα παραπάνω και επειδή:

– Η Κυβέρνηση ανέτοιμη από άποψη προετοιμασίας υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού εφαρμόζει τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση αποσπασματικά εκεί που κατά κύριο λόγο συμφώνησαν οι Δήμοι,

– Οι Δήμοι Πύργου και Ήλιδας ζητούν την εξαίρεσή τους για την προσεχή σχολική χρονιά.