Γιορτάζει σήμερα ο Ιερός ναός Αγίου Νικολάου στα Σπάτα (Αχαίας)

0
580

Ενα έθιμο που κάνει εντύπωση κάθε χρόνο, είναι σε εξέλιξη αυτές εδω τις ώρες στην περιοχή μας.
Γονατιστοί , διανύουν χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στον Άγιο Νικόλαο να προσκυνήσουν τη Χάρη του. Σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Σπάτων εορτάζει και οι πιστοί από την Αχαΐα, την Ηλεία αλλά και οπουδήποτε άλλο μ΄ερος της Ελλάδας καταφθάνουν για πάρουν την Ευλογία του, και να εκπληρώσουν το τάμα.

Μάλιστα από την αστυνομία έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των πεζών και έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και στην Εθνική Πατρών – Πύργου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ

Ο Άγιος Νικόλαος Σπάτα βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό του δήμου δυτικής Αχαΐας και υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας.

Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα (1875) άλλο μεγαλύτερο στη θέση του. Κατά την παράδοση και σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές, το 1087 το ιερό λείψανο είχε μετακομιστεί από τα Μύρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) στο Μπάρι της Ιταλίας όπου εναποτέθηκε στις 20 Μαΐου. Η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου.