«Η Ηλεία χρήζει πυροπροστασίας» – Γιάννης Κουτσούκος

0
305

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων που κατέκαψε αγροτοδασικές εκτάσεις στις κοινότητες Σκιλλουντία, Φρίξα και Καλυβάκια, η επέκταση της οποίας απετράπη χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών και την κινητοποίηση της Τ.Α., δημιούργησε έκδηλη ανησυχία σε πολίτες και φορείς της Ηλείας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Ν. Ηλείας εκφράστηκαν οι έντονες ανησυχίες όλων των συμμετεχόντων, καθώς διαπιστώθηκαν οι σημαντικές ελλείψεις στους πόρους που διατέθηκαν για την πυροπροστασία στην Τ.Α. και σε σχέση με το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της, ενώ επίσης επισημάνθηκαν και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω παλαιότητας του στόλου των οχημάτων, των συνεχών βλαβών και της έλλειψης κονδυλίων για την αντιμετώπισή τους.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα, η απουσία από το Ν. Ηλείας των εναέριων μέσων πυρόσβεσης τόσο των αεροσκαφών Πετζετέλ (PZL), όσο και του ελικόπτερου Έρικσον (Ericsson), παρά το γεγονός ότι το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας διαθέτει την απαραίτητη υποδομή.
Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί το πυροφυλάκειο στο Περιστέρι του Δήμου Ήλιδας που καταστράφηκε από την περσινή πυρκαγιά.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή αναμένονται ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες φέτος το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της πυκνής βλάστησης,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Πώς θα ανταποκριθεί στα αιτήματα της Τ.Α. για πρόσθετους πόρους και άλλα μέτρα σχετικά με την πυροπροστασία;
Πώς θα καλύψει το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε επίπεδα υλικοτεχνικής υποδομής η Π.Υ. στο Ν. Ηλείας;
Αν θα επιστρέψουν στην Ηλεία τα τόσο απαραίτητα για την κατάσβεση των πυρκαγιών εναέρια μέσα;

O ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κουτσούκος