Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού Φροντιστηρίου Πουκαμισάς

Πραγματοποιήθηκε χθές με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, η Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού από τα φροντιστήρια πουκαμισάς. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη καθώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η σωστή επιλογή σπουδών είναι ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες μαθητές και γονείς. Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που το προετοιμάζουν. Κύριο θέμα της ημερίδας, τα επαγγέλματα μετά το λύκειο το νέο εξεταστικό σύστημα, οι βάσεις, τα πεδία, και οι σχολές.

Κεντρικός ομιλιτής της ημερίδας, ο κύριος Γιώργος Χατζητέγας, καθηγητής Φυσικής και εκπαιδευτικός αναλυτής ο οποίος αναφέρθηκε στην επιλογή του επαγγέλματος που είναι ίσως η σημαντικότερη απόφαση που καλούνται να πάρουν οι μαθητές και η οποία πρόκειται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Ο κύριος Γιώργος Χατζητέγας  τόνισε, ότι στις μέρες μας, με την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας και με την ανεργία να σκαρφαλώνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, η κρισιμότητα αυτής της επιλογής βαραίνει ακόμη περισσότερο μαθητές και γονείς, οι οποίοι χωρίς την απαραίτητη καθοδήγηση νιώθουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Βασικό πρόβλημα γονιών και μαθητών δεν είναι μόνο η δυσκολία επιλογής σπουδών αλλά και η έλλειψη κινήτρων για να προσπαθήσουν τα παιδιά να επιτύχουν τους στόχους τους. «Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει και οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που παρέχουν πλέον οι σχολές. Μπορεί για παράδειγμα να σπουδάσεις φιλόλογος και μετά να κάνεις μεταπτυχιακό στο digital marketing. Επίσης σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι και ο τρόπος διαβάσματος καθώς και η σωστή διαχείριση του χρόνου.

Ο κύριος Γιώργος Χατζητέγας αναφέρθηκε επίσης στο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού το οποίο είναι ένα εργαλείο που έχει στόχο να βοηθήσει τον έφηβο να κατανοήσει βαθύτερα τις ικανότητες, τις κλίσεις, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά του, έτσι ώστε να καταλήξει στην καταλληλότερη απόφαση σχετικά με το μελλοντικό του επάγγελμα. Με άλλα λόγια, συμπληρώνοντάς το μπορεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού του και να δει πώς αυτή ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας γενικότερα. Όσοι μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου επιθυμούν, θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν διακεκριμένοι επαγγελματίες οι οποίοι συμβουλεύσαν τους παρευρισκόμενους για θέματα σχετικά με τον επαγγελματικό τους τομέα. Παρευρέθησαν ο κύριος Σπίνος Πέτρος (επιστήμες υγείας), η κυρία Αυγερινοπούλου Διονυσία (πρόεδρος ευρωπαϊκού ινστιντούτου επιστημών), ο κύριος Κατσίμπελης Αθανάσιος (πρόεδρος εταιρείας ελλήνων δασκάλων), ο κ. Σπύρος Λιατσής (νομικός), η κυρία Χριστακόπουλου Μαρία (διατροφολόγος), η κυρία Χριστόπουλου Ευγενία (στρατιωτικές σχολές), ο κύριος Χρήστος Παπαζώης (γυμναστής ΤΕΦΑΑ), η κυρία Παναγούλια Ελένη (ψυχολόγος), ο κύριος Πατσούρης Περικλής (δημοσιογραφία) και ο κύριος Σπηλιόπουλος Νίκος (εμπορικό ναυτικό).

Στο τέλος της εισήγησης  οι μαθητές αλλά και οι γονείς είχαν την δυνατότητα  να επικοινωνήσουν άμεσα με τους διακεκριμένους επαγγελματίες από διάφορους χώρους, από όλο το φάσμα της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να ρωτήσουν οι ίδιοι και να πάρουν πληροφορίες για τις συνθήκες των επαγγελμάτων τους και τις προοπτικές τους.