Καψώνια: Απομακρύνεται η ημερομηνία επιστροφής των στρατιωτικών

0
219

Μπορεί οι εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να ήταν ραγδαίες το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η Τουρκία επιμένει στο παιχνίδι των καθυστερήσεων και πλέον η ημερομηνία επιστροφής τους στην Ελλάδα ολοένα και απομακρύνεται.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

 

Κοτζιάς: Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί

Παράλληλα, έντονος ήταν ο προβληματισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές που ήταν παρόντες ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στον Έβρο, ενώ βουλευτές που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους έκαναν εκτιμήσεις ότι ίσως υ υπόθεση φτάσει χρονικά σε εκκρεμότητα ακόμη και τον ένα χρόνο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτής για την στάση της Τουρκίας και την ενημέρωση Κοτζιά «Είναι η πρώτη φορά που από τα ροζ συννεφάκια η χώρα προσγειώνεται κατευθείαν στο έδαφος με πληθώρα πιέσεων και προβλημάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοτζιάς είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας πως θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει κι αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.

 

Τουρκικά ΜΜΕ: Κατά 253 μέτρα παραβίασαν τα σύνορα οι 2 Ελληνες στρατιωτικο

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος… ανακάλυψε το πόσο… μέσα στην Τουρκία μπήκαν -«παραβιάζοντας στρατιωτική περιοχή»- οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Όπως αναφέρει η Hurriyet, «κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα».

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει και σε φωτογραφία το σημείο όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της (από την «έρευνα του περιστατικού» όπως αναφέρει), εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Πηγή: iefimerida.gr