Κινητικότητα σε Σκοπιανό και κυπριακή ΑΟΖ

0
148

Συνάντηση Ν. Κοτζιά με Ν. Ντιμιτρόφ εντός της εβδομάδας – Άρχισε τις έρευνες η ΕΧΧΟΝ Mobil

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ αναμένεται να έχει την ερχόμενη Πέμπτη στα Σκόπια ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Παράλληλα, άρχισαν οι έρευνες της ΕΧΧΟΝ Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Κοτζιάς έχει αποστείλει πακέτο προτάσεων στην πΓΔΜ όπου περιλαμβάνονται πέντε προτεινόμενες ονομασίες. Η ελληνική πλευρά φέρεται να τάσσεται υπέρ ονομασίας που θα αναγράφεται στη σλαβική γλώσσα και να επιμένει ότι η αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας αποτελεί προϋπόθεση για λύση.

Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στο Ιράν, ενώ θα συζητηθεί και η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Σταφάν ντε Μιστούρα. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, γεύμα εργασίας με την υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Κουνγκ Γούα, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο.

Εν τω μεταξύ χθες άρχισαν οι έρευνες του σκάφους MED Surveyor στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Λεμεσού, το ερευνητικό σκάφος άρχισε τις έρευνες σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού. Το σκάφος που φέρει σημαία Παναμά έχει ναυλωθεί μαζί με το Ocean Investigator από την αμερικανική ΕΧΧΟΝ Mobil για τη διενέργεια αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών ερευνών σε τρεις στόχους γεώτρησης στο οικόπεδο 10. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Χθες πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι οι εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα έχουν «ως κύρια αναφορά την ΑΟΖ της Κύπρου», την οποία η γειτονική χώρα «εντάσσει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδίκησης ανακαθορισμού των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή». Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε πάντως ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο ή πολύ περισσότερο τη σύρραξη με την Ελλάδα». Προειδοποίησε, όμως, ότι «είναι δυνατόν να κλιμακώσει τις εντάσεις ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να προκληθεί μέσα στην ένταση».

Πηγή: naftemporiki.gr