Κορονοϊός: Να γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν αυτή την ομάδα αίματος

471125593

 

 

 

 

 

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν αυτή την ομάδα αίματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά αν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός.

Νέα δεδομένα που εξηγούν γιατί όσοι έχουν μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Το κλειδί ως φαίνεται είναι το γεγονός ότι ο νέος κορωνοϊός προσελκύεται ιδιαιτέρως από τα αντιγόνα της ομάδας αίματος Α (λέγονται αντιγόνα τύπου Α) που υπάρχουν στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.

μάδα αίματος Α έχουν βρεθεί σε πολλές μελέτες να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εξαιτίας του.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο τομέας RBD του ιού προσελκύεται από το αντιγόνο τύπου Α στους πνεύμονες. Αυτοί πιστεύεται ότι αποτελούν την πύλη εισόδου του ιού στους περισσότερους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sean Stowell, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Χάρβαρντ.

«Η ομάδα αίματος είναι αληθινή πρόκληση, διότι είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό και όχι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε», συνέχισε. «Είναι, όμως, σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο αλληλεπίδρασής της με τον κορωνοϊό. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε νέα φάρμακα ή καλύτερες μεθόδους πρόληψης με τη βελτίωση αυτής της γνώσης».

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, τα νέα ευρήματα δεν αρκούν για να γίνουν προβλέψεις για το πόσο κινδυνεύει κάθε ασθενής. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Blood Advances.

πηγή:https://www.iatropedia.gr/