Κώστας Τζαβάρας: Παρέμβαση στη Βουλή με αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας από τη θεομηνία

0
247

Παρέμβαση Κώστα Τζαβάρα στη Βουλή με αιτήματα την άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πλημμυρόπληκτων περιοχών από τη χτεσινή θεομηνία.

Να ανασταλούν οι πληρωμές υποχρεώσεων των κατοίκων στο Δημόσιο, ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ και σε όλους τους άλλους φορείς. Να ανασταλεί η πληρωμή υποχρεώσεων του ΤΟΕΒ Πελοπίου προς τη ΔΕΗ.

Στη Βουλή φέρνει τις νέες μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι κατακλυσμικές βροχοπτώσεις τα ξημερώματα της Δευτέρας σε περιοχές των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας με Ερώτηση του προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα με αποτέλεσμα  εντονότατα πλημμυρικά φαινόμενα στη Σαλμώνη, στο Στρέφι, στο Λαντζόι, στις Καρούτες, στο Πελόπιο, στο Φλόκα, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, στις καλλιέργειες καλαμποκιού, τριφυλλιού και πατάτας, σε ελαιώνες και σε θερμοκήπια. Αρκετές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να πνιγούν ζώα, ενώ παράλληλα αγροτικά μηχανήματα και αποθήκες άλλα καταστράφηκαν και άλλα υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ζημιές αναφέρθηκαν και στην σιδηροδρομική γραμμή Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις στην εν λόγω περιοχή.

Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που ο ποταμός Ενιπέας πλημμυρίζει και καταστρέφει περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην λεκάνη απορροής του.

Με  δεδομένες όμως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες η Ηλεία υφίσταται συχνά, είναι απόλυτη ανάγκη να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν άμεσα παρεμβάσεις για την διαχείριση του Ενιπέα και την προστασία των παραποτάμιων περιοχών, προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφές στο μέλλον από αντίστοιχα φαινόμενα.

Ο Κώστας Τζαβάρας στην Ερώτηση του ζητά την άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δημοτικών ενοτήτων των δύο Δήμων που επλήγησαν από τις πλημμύρες και την άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, προκειμένου να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες. Επίσης, ζητά την αναστολή των οφειλών του τοπικού ΤΟΕΒ Πελοπίου προς τη ΔΕΗ, όπως επίσης και την αναστολή όλων των υποχρεώσεων των κατοίκων των πληγεισών περιοχών προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τη ΔΕΗ. Τέλος, ζητά να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε οικίες, αποθήκες, στάβλους και λοιπές αγροτικές εγκαταστάσεις και υποδομές στις πληγείσες περιοχές και να δοθεί χρηματοδότηση, σε βάρος των πιστώσεων του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στις υποδομές των δήμων, να αποζημιωθούν οι πληγέντες αλλά και να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες και να ενισχυθούν τα αντιπλημμυρικά δίκτυα στις περιοχές τους, προκειμένου τουλάχιστον η Ηλεία να μην ζήσει για τρίτη φορά αντίστοιχη καταστροφή από τον Ενιπέα ποταμό.