«Κουνιέται» η Δυτική Ελλάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι

 

 

Σε κατάσταση σεισμικής διέγερσης, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η περιοχή του Πύργου Ηλείας. Χθες σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές.

Η πιο δυνατή σημειώθηκε στις 8:00 το βράδυ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 19 χιλιόμετρα δυτικά, νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κοινότητας Καρδαμάς, της Αμαλιάδας.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί κι άλλος σεισμός, της τάξης των 4,5 Ρίχτερ, 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας.

O σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ακης Τσελέντης επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του, ότι, η περιοχή είναι διεγερμένη εδω και καιρό. Στην ευρύτερη περιοχή οπως είπε ο καθηγητής, πρέπει οι αρχές να δωσουν σημασία στα δημόσια κτίρια και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Σε ένα μήνα από σήμερα θα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχει λήξει το φαινόμενο. Μέχρι τότε να φροντίσετε όλοι να είστε προσεκτικοί» δήλωσε ο Ακης Τσελέντης

Ανακοίνωση σχετικά με τους σεισμούς που προκαλούν ανησυχία στην περιοχή του Κάμπου της Ηλείας εξέδωσε χθες, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αναφέροντας τα εξής: «Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμο Χουλιάρα μάς είπε: «Είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει πριν 2 μήνες περίπου. Πρόκειται για ασθενείς σεισμικές δονήσεις οι οποίες είναι της τάξεως 1,5 ρίχτερ ,έως 2,8 ρίχτερ και πολλοί μικρότεροι που δεν καταγράφονται. Συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο. Ο ασυνήθιστος θόρυβος οφείλεται στο γεγονός ότι το επίκεντρο των σεισμικών αυτών δονήσεων είναι ακριβώς στην περιοχή μας (ευρύτερη περιοχή Ανδραβίδας) και είναι λογικό να ακούγεται η «βοή» λόγω της «επαφής» των τεκτονικών πλακών που συγκρούονται. Οι σεισμοί γίνονται κάτω από τα πόδια σας.

Επιπλέον, είναι πολύ μικρού εστιακού βάθους και αυτός είναι ένας επιπλέον ο λόγος που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί».

πηγή:pelop.gr