Μαθητές σχολείων της Δυτικής Ελλάδος σε ρόλο… ευρωβουλευτή

0
159
“Τα παιδιά μας ξέρουν, μπορούν να χειριστούν και γνωρίζουν πράγματα, καλύτερα από όσα γνωρίζουμε εμείς οι μεγαλύτεροι τελικά. Αυτό είναι το ζητούμενο, να προχωρά ο κόσμος μπροστά και να ξέρουν τα παιδιά μας περισσότερα. Εκεί είναι η ευθύνη μας και εκεί πρέπει να τα βοηθήσουμε. Πρέπει να καταλάβουν τι είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, πως λειτουργεί, πως δουλεύει. Τί είναι αυτό, που λέμε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τί σημαίνει αντίπαλες ομάδες μέσα και τί ευρωσκεπτικισμός; Τί σημαίνει να προωθείς ιδέες και πώς βγαίνουν οι αποφάσεις; Αυτά είναι κατά την γνώμη μας, σημαντικά ζητήματα και για αυτό συνδράμουμε, ώστε να τα υποστηρίξουμε” τόνισε μιλώντας “Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7” ο διευθυντής της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, Κώστας Γιαννόπουλος.
Οι μαθητές θα μαζευτούν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, όπου θα υπάρχει μια προεδρεύουσα από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A., η οποία θα συντονίζει τις εργασίες, πάνω σε ένα θέμα, που θα τους δοθεί, για να μπορέσουν να επιχειρηματολογήσουν. Τα παιδιά θα χωριστούν σε τρεις ομάδες. “Δεν θα έχουν πολιτική αναφορά, αλλά θα είναι με χρώματα, κατά κάποιο τρόπο διαχωρισμένα σε ομάδες,  όπου η μια θα αναλάβει τον ρόλο του υποστηρικτή των ευρωπαϊκών δυο, η άλλη ομάδα τον ρόλο του ευρωσκεπτικισμού και η άλλη της ουδέτερης. Αυτά τα παιδιά θα εργαστούν ανά ομάδες, ο καθένας με την ομάδα του, όπως ακριβώς δουλεύουν σε περιορισμένα χρονικά περιθώρια με  επιχειρηματικό λόγο και θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τις ιδέες τους” εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.
Μια ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο θα πάρουν σαφείς οδηγίες και θα δουλέψουν, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν την Κυριακή. “Προσπαθούμε με ένα βιωματικό- εμπειρικό τρόπο να μην περιοριζόμαστε μόνο στα λόγια και στις αναφορές μέσα στις σχολικές αίθουσες  σε περιγραφές αόριστες και γενικόλογες, προσπαθούμε να εμπλέξουμε τα παιδιά στις ίδιες τις διαδικασίες. Αυτός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, που παρέχουμε. Να μπορέσουμε τα παιδιά να τα εμπλέκουμε δια ζώσης σε πραγματικές ή προσομιωμένες διαδικασίες  για να τα κατανοήσουν καλύτερα” ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα.
Η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EUropa.S. Pupils 2018 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/4 και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – I.R.T.E.A. σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct Patras – Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας”, με την υποστήριξη του δικτύου Teachers for Europe.
πηγή:stokokkino.gr