Με εντατικούς ρυθμούς η Περιφέρεια προετοιμάζει την ημερίδα για το φαινόμενο των μεδουσών

0
215

Με εντατικούς ρυθμούς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζει την ημερίδα που θα γίνει, στις 30 Μαρτίου 2018, για το φαινόμενο των μεδουσών, προκειμένου η πρωτοβουλία της να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να διαφωτίσει αρχές, φορείς και πολίτες.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, της Εκτελεστικής Γραμματέως Διονυσίας Μαράτου και του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρου Βέρρα.
Στην συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη να δοθεί έμφαση από ειδικούς που θα κληθούν να αναλύσουν το φαινόμενο και με την επιστημονική τους προσέγγιση να δώσουν απαντήσεις για το σοβαρό ζήτημα.
Το πρόγραμμα της ενημερωτικής ημερίδας καταρτίζεται άμεσα και όπως αποφασίστηκε μεταξύ των ομιλητών θα είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωποι λιμενικών αρχών κ.α. , που με τις γνώσεις τους θα αναλύσουν κάθε πτυχή του φαινομένου.
Στην ομάδα προετοιμασίας της ημερίδας μετέχει και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης.
Η ενημερωτική ημερίδα που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές και εκπρόσωποι φορέων έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.

Υπενθυμίζεται πως η εκδήλωση αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018.
Στην συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη για ενεργοποίηση των συναρμοδίων φορέων σε συνδυασμό με την ενημέρωση των εμπλεκομένων πλευρών.
Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί επιστημονική προσέγγιση. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το φαινόμενο εξάπλωσης των μεδουσών που αφορά κυρίως τις ακτές του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, σε σχέση και με τις συνέπειες που υπήρξαν. Αναφορά έγινε στην παρακολούθηση του φαινομένου, για το οποίο εκδηλώνεται ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξή του. Αναλύθηκε επίσης το νομικό καθεστώς, ως προς τη λήψη δυνητικών μέτρων για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται άδεια από την οικεία Λιμενικά Αρχή.

Επαφές του Περιφερειάρχη

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους του της Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και της Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα στις περιφέρειές τους. Με στόχο πάντα την κοινή παρακολούθηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Θα αναλάβουμε οιαδήποτε πρωτοβουλία και πέραν των αρμοδιοτήτων μας , εφόσον απαιτηθεί, ούτως ώστε να συνδράμουμε τόσο τις Αρχές , όσο και στην ενημέρωση των πολιτών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως αυτοδιοικητικός θεσμός έχει ταχθεί να βρίσκεται και βρίσκεται κοντά σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει και αφορά την τοπική κοινωνία», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.