Μέσα στο 2018 η συμφωνία για τον EastMed – Θα περνά από τη Δυτική Ελλάδα

0
336
Ενας αγωγός που θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή

Την υπογραφή εντός του 2018 διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed συμφώνησαν χθες στη Λευκωσία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες, που καθίσταται, πλέον, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης και, κατ’ επέκταση, κομβικός άξονας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη χθεσινή τριμερή στην κυπριακή πρωτεύουσα «εξόχως εποικοδομητική», εστιάζοντας ακριβώς στη συμφωνία των τριών ηγετών να προχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους στο επόμενο, καθοριστικό βήμα για τον αγωγό, κάνοντας λόγο για ένα «εμβληματικό έργο» και «έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε στις δηλώσεις του την εμβάθυνση στη συνεργασία που έχει επιτευχθεί μέσα από τον μηχανισμό της τριμερούς. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το τριμερές πλαίσιο συνεργασίας έχει σημαντική γεωπολιτική αξία, η οποία έχει ήδη αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε σχετικά. Στάθηκε, δε, στο «πασιφανές στρατηγικό όφελος», το οποίο εκτίμησε ότι προκύπτει από την προώθηση του EastMed, καθώς ο αγωγός θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ο αγωγός 1.900 χιλιομέτρων θα είναι βυθισμένος σε πολύ μεγάλα βάθη και γι’ αυτό έχει πολλές δύσκολες τεχνικές λεπτομέρειες.

Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα θα φθάνει μέσω του αγωγού IGI – Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ), που θα συνδέεται με τον EastMed στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας.