Μομφή Εμφιετζόγλου στον Υπουργό Υποδομών για το Πάτρα Πύργος – Του αποδίδει πρόθεση ακύρωσης

 

 

 

Παρέμβαση για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου,έκανε σήμερα με επιστολή του  ο Γενικός Διευθυντής Έργων Ελλάδος της εταιρίας GD Infrastruttures Srl, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

Αποδέκτης της αποκαλυπτικής επιστολής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλής , με ταυτόχρονη κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Mrs Margethe Vestager.

Στην επιστολή του ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου καταλογίζει στον Κώστα Καραμανλή πρόθεση να μην εκτελεστεί ποτέ το έργο, ενώ κάνει ουσιαστικές προτάσεις με τις οποίες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άμεση εκτέλεσή του.Καταλήγοντας αναφέρει ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τις οποίες η πολιτική ηγεσία θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη.  

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Εμφιετζόγλου:

 Προς

Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κύριον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Κοινοποίηση

 1. Πρωθυπουργόν της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριον Κυριάκο Μητσοτάκη
 2. Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Επίτροπο Ανταγωνισμού Mrs Margethe Vestager

ΘΕΜΑ : ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ

Επειδή, επί τέσσερις (4) μήνες εξετάζετε την «καλύτερη λύση» παραμένοντας άγνωστο το πότε τελικά θα καταλήξετε.

Επειδή, διαφαίνεται σαφώς από τις δηλώσεις σας ή πρόθεσή σας, άλλως η προτίμησή σας, στην διάλυση των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Δημοσίου και η ανάθεσή τους στην «Ολυμπία Οδό», παραχωρησιούχο του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών (πρώην Κορίνθου-Πατρών-Πύργου- Τσακώνας).

Επειδή, οι επανειλημμένες δηλώσεις σας ότι δεν θα περατώσουμε εγκαίρως τα έργα των συμβάσεών μας, δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις και θίγουν την αξιοπιστία και την Τιμή της Εταιρείας μας.

Επειδή, έχετε αναστείλει – ήτοι δεν πληρώνετε – τις προκαταβολές των υπογεγραμμένων συμβάσεων, παραβαίνοντας αυθαιρέτως τις συμβατικές σας υποχρεώσεις και παράλληλα καθυστερείτε αναιτίως την πληρωμή των από τετραμήνου εκτελεσθεισών εργασιών, επιβαρύνοντας ασκόπως το Δημόσιο με τόκους υπερημερίας .

Επειδή, δημιουργείτε με τις ενέργειες σας αυτές, συνθήκες που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ομαλή εκτέλεση των εργασιών.

Επειδή, προσπαθήσαμε όλη αυτή την περίοδο να σας συναντήσουμε για να σας θέσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας και αυτό δεν κατέστει δυνατόν.

Επειδή, η θετική κατάληξη της προσπάθειάς σας για την ενσωμάτωση του αυτοκινητόδρομου Πατρών- Πύργου στην παραχωρησιούχο Κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, ήτοι στις εταιρείες που αποδέχθηκαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την σύσταση «καρτέλ στα δημόσια έργα» σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, θα αποτελέσει «εν τοις πράγμασι» επιβράβευση της παράνομης αυτής συμπεριφοράς των, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 Σας Δηλώνουμε ότι

 1. Η Εταιρεία μας θα εκτελέσει τις συμβατικές εργασίες των εργολαβιών των οποίων είναι Ανάδοχος εντέχνως
 1. Ανανεώνοντας την δέσμευσή μας για ενωρίτερη παράδοση των έργων, ότι η εταιρεία μας θα παραδώσει τα έργα που έχει αναλάβει 12 μήνες ενωρίτερα της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης.
 2. Εάν παρά ταύτα, προβείτε στην διάλυση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, δεν θα συναινέσουμε επ’ ουδενί σε μία τέτοια απόφαση ανεξαρτήτως ύψους αποζημιώσεως και θα καταγγείλουμε στα αρμόδια Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια την ενέργεια σας αυτή ως καταχρηστική και επιζήμια για το Ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ και αναμφισβήτητα καταστροφική για την Αχαΐα και την Ηλεία, ζητώντας την ανάκλησή της και την καταδίκη σας.
 3. Παραμένει σε ισχύ η πρότασή μας να εκτελέσουμε τις υπόλοιπες εργολαβίες «πρώην Καλογρίτσα» με τις αρχικές εκπτώσεις μειοδοσίας, ήτοι 53,05% και 50,39% περαιώνοντας τες ομοίως 12 μήνες ενωρίτερα της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Σας καλούμε

 1. Να δηλώσετε ότι οι εργολαβίες των οποίων οι συμβάσεις έχουν υπογράφει, θα εκτελεστούν κανονικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτές.
 2. Να ανακαλέσετε την εντολή μη πληρωμής των συμβατικά προβλεπομένων προκαταβολών καταβάλλοντας τες άμεσα, καθώς και να πληρώνετε τις εγκεκριμένες πιστοποιήσεις χωρίς καθυστερήσεις.
 3. Να φροντίσετε για την ενεργοποίηση των Υπηρεσιών σας στην ταχεία επίλυση τρεχόντων συμβατικών προβλημάτων, με πνεύμα δικαίου και σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και του νόμου.
 4. Να αναθέσετε άμεσα τις υπόλοιπες εργολαβίες, εις τρόπον ώστε να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου το ταχύτερο και με κόστος ~4 εκ. €/χλμ και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και κυρίως χωρίς διόδια. Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την από 2018 έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα, επιβαρύνθηκαν με επιπλέον ~680 εκ. € και αφαίρεση «δώρο» 163 χλμ. από το αρχικό συμβατικό αντικείμενο του έργου (αρχικό 365 χλμ. μέχρι την Τσακώνα και τελικό 202 χλμ. μέχρι την Πάτρα). Συγκεκριμένα το πρόσθετο αυτό κόστος αφορά σε πρόσθετη χρηματοδοτική συνεισφορά του δημοσίου ύψους 238,5 εκ. € (εκ των οποίων 218,5 εκ. € συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ) και 440 εκ. € σε πρόσθετες πληρωμές του Δημοσίου προς τον παραχωρησιούχο Ολυμπία Οδός. Και τέλος σας ενημερώνουμε, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι αυτός ο αυτοκινητόδρομος που κόστισε άνω των 13 εκ. €/χλμ και που θα επιβαρύνει επί 30 χρόνια τους χρήστες με διόδια, παρουσιάζει «καθίσματα» και συνεχή «μπαλώματα» σε μεγάλο μήκος του.
 1. Να δημοπρατήσετε άμεσα ως δημόσιο έργο το τμήμα Πύργος Ολυμπία, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω ενός ασφαλούς αυτοκινητόδρομου με εύλογο κόστος κατασκευής προς το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου.

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έχει προφανείς και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τις οποίες θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη.

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2019

GD Infrastruttures Srl

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Γενικός Διευθυντής Έργων Ελλάδος

πηγή:https://www.otavoice.gr/