Μυτιλήνη: Η «Μπλε φάλαινα» (;) πίσω από την πτώση 17χρονου στο κενό

0
217

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά μετά από καιρό η «Μπλε φάλαινα». Ένας 17χρονος έκανε βουτιά στο κενό από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, όπου διαμένει με την οικογένεια του, στη Μυτιλήνη. Οι αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η πτώση αυτή να συνδέεται με το γνωστό διαδικτυακό παιχνίδι θανάτου.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο ανήλικος μετά την πτώση, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε για κατάγματα στο πόδι του. Ευτυχώς, οι κακώσεις στο κεφάλι δεν κρίθηκαν σημαντικές. Αργά το μεσημέρι οι γιατροί δήλωναν αισιόδοξοι, αφού η κατάσταση του είχε σταθεροποιηθεί και ο τραυματίας επικοινωνούσε κανονικά.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία έχει αποστείλει τον φορητό υπολογιστή του νεαρού στα ειδικά εργαστήρια της, προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδικτυακές συνομιλίες του πριν την πτώση.

Μάιος 2017: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της «Μπλε Φάλαινας» στην Ελλάδα
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αποδοχής της πρόκλησης του διαδικτυακού παιχνιδιού αυτοκτονίας εντοπίστηκε στην Κατερίνη, πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Μάιο του 2017, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει και η Ασφάλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κορίτσι είχε δεχθεί μηνύματα μέσω Facebook, τα οποία την καθοδηγούσαν να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών και να χαράξει τους μηρούς της με χρήση ξυραφιού. Ευτυχώς δεν κινδύνευσε.

Οι κανόνες της «Μπλε Φάλαινας»
«Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμος;. Αν σταματήσεις, δέχεσαι απειλές ότι θα σε σκοτώσουν».

Αυτοί είναι οι κανόνες του αρρωστημένου παιχνιδιού που ξεκίνησε από το ρωσικό μέσω δικτύωσης, VK.com. Yπολογίζονται περισσότερα από 300 θύματα σε όλο τον κόσμο από το αρρωστημένο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δοκιμασία της Γαλάζιας Φάλαινας προϋποθέτει έναν «διαχειριστή» και έναν παίκτη-«σκλάβο». Ο πρώτος δίνει εντολές (μέσω γραπτών μηνυμάτων στο διαδίκτυο) στον «σκλάβο» για 50 ημέρες, ζητώντας του να ολοκληρώσει μια σειρά από 50 «προκλήσεις». Αυτές εκτείνονται από το να ξυπνήσει ο παίκτης νωρίς τα ξημερώματα και να δει ένα θρίλερ μέχρι να αυτοτραυματιστεί και να χαράξει με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι του μια φάλαινα. Ο «σκλάβος» υποχρεούται μόλις τελειώσει μια δοκιμασία να στείλει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την ολοκλήρωσή της. Η 50η πρόκληση είναι η αυτοκτονία.

Η Δίωξη είχε προειδοποιήσει πριν διαπιστωθεί το πρώτο κρούσμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν να διαπιστωθεί θύμα στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά το ” Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»), με ανακοίνωσή της.

«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα στα social media, όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια)».