ΟΑΕΔ: Ανακοινώθηκαν 2 νέα προγράμματα για 17.000 θέσεις εργασίας

0
181

Σε αλλαγή της φιλοσοφίας του προχωρεί ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνοντας τον ρόλο συμβούλου και τράπεζας προκειμένου να ενισχυθεί και να προωθηθεί  η νεανική επιχειρηματικότητα αλλά και η απόκτηση σταθερής εργασίας στη χώρα μας από χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους ή αποφοίτους Λυκείου.

Οπως διαμήνυσε η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ  κ. Καραμεσίνη σύντομα ο Οργανισμός θα «τρέξει» δύο νέα προγράμματα τα οποία θα αφορούν ηλικίες ανέργων από 18-29 ετών παρέχοντας την ευκαιρία σε πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλά και αποφοίτους Λυκείου, μέσω εύρεσης επιδοτούμενης εργασίας αλλά και επιχορήγησης για το άνοιγμα καινοτόμων επιχειρήσεων, να διεισδύσουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας ή να αποκτήσουν σταθερή θέση εργασίας στον τόπο μας, περιορίζοντας έτσι  το φαινόμενο της φυγής στο εξωτερικό νέων με πτυχία και μεταπτυχιακά και όχι μόνο.

1ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θα απευθύνεται σε  ανέργους πτυχιούχους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και νέους με απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου και  θα «σπάσει» σε δύο υποπρογράμματα. Το πρώτο υποπρόγραμμα θα αφορά 10.000 ωφελούμενους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 18-29 ετών και θα προβλέπει την επιχορήγηση κατά 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για κάθε θέση εργασίας. Ο ωφελούμενος πτυχιούχος θα προσλαμβάνεται για ένα χρόνο με την υποχρέωση της επιχείρησης να τον διατηρεί στην εργασία του για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες.

Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ  των οποίων θα εγκριθεί η πρόσληψη σε επιχορηγούμενες από τον ΟΑΕΔ ιδιωτικές η κοινωνικού χαρακτήρα επιχειρήσεις θα απασχοληθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα εάν είναι ηλικίας άνω των 25 ετών και 400 ευρώ  εάν είναι κάτω των 25 ετών.

2ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το δεύτερο υποπρόγραμμα θα απευθύνεται σε αποφοίτους Γυμνασίου η Λυκείου και σε αυτό θα απασχοληθούν πιλοτικά 4.500 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.Θα απασχοληθούν σε 10 κλάδους όπου δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες για τουλάχιστον 12 μήνες με παράταση για κατάρτηση άλλους 6 μήνες.

Πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης περίπου 2.500 αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι μετά από έγκριση των επιχειρηματικών τους προτάσεων, θα επιχορηγηθούν με 15-20.000 ευρώ για να ανοίξουν δική τους επιχείρηση. Μάλιστα θα στηριχθούν συμβουλευτικά από συμβούλους του ΟΑΕΔ, αναφορικά με την επιλογή και τις ανάγκες της επιχείρησής τους.