Οι υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις αρχηγού διακίνησης μεταναστών

Στα πολιτικά σαλόνια μπαινόβγαινε ο Νο 1 δουλέμπορος της Ευρώπης που συνελήφθη ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Λιμενικού. Πρόκειται για τον 52χρονο ομογενή «επιχειρηματία» Γιώργο Τυρεκίδη, γνωστό με το ψευδώνυμο «Zoras Baron», ο οποίος σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε να ανελιχθεί κοινωνικά και να αναπτύξει ισχυρές πολιτικές «φιλίες» μπαινοβγαίνοντας σε υπουργικά γραφεία και βγάζοντας selfies με πρωτοκλασάτα στελέχη του δημόσιου βίου της χώρας.

Φωτογραφίες με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας, τις οποίες είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, είχε ο «εγκέφαλος» του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που εξάρθρωσε μετά από επιχείρηση το Λιμενικό. Το κέρδος του κυκλώματος για τη μεταφορά των 38 Σύρων και Κούρδων μεταναστών που ήταν στοιβαγμένοι σε καμπίνα που μετά βίας χωρούσε 4 άτομα ήταν 150.000 ευρώ.

Οι αδίστακτοι δουλέμποροι είχαν μόλις ξεκινήσει τη δράση τους, διακινώντας μετανάστες από τη Δυτική Πελοπόννησο προς την Ιταλία με ιστιοπλοϊκά και cruises ταχύπλοα. Με διακριτή δομή, η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε μετά από ταυτόχρονη κοινή επιχείρηση σε Ρίο, Ασπρόπυργο και Αθήνα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που δόθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στο Λιμενικό Σώμα. Το κύκλωμα ερευνάται και για την εμπλοκή του σε υποθέσεις ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Όπως προέκυψε από τα έως τώρα στοιχεία, αλλά και τις καταθέσεις των μεταναστών και των προσφύγων, τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν 4.000 ευρώ για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, ενώ έκαναν και… εκπτωτική πολιτική σε τριμελείς οικογένειες, ζητώντας 10.000 ευρώ (!). Μία οικογένεια από αυτές που διασώθηκαν είχε εντοπιστεί ξανά να προσπαθεί να φύγει για Ιταλία στις 9 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα. Το στοιχείο αυτό δείχνει στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησαν να διακινήσουν μετανάστες. Εκτός από πρόσφυγες, που διαμένουν στην Πελοπόννησο, το κύκλωμα είναι πιθανό να έφερνε με οχήματα μετανάστες από άλλες περιοχές, όπως η Αθήνα στην Κυλλήνη.

Το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου αξιοποίησε την πληροφορία, η οποία οδήγησε στις 7 συλλήψεις – ενός Ρώσου και 6 ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης- με συντονισμό δράσεων και με την Ασφάλεια του Λιμεναρχείου Πειραιά, τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών και το Λιμεναρχείο Κατακόλου.

«Ζόρικος» ο 52χρονος αρχηγός της οργάνωσης

Ο αρχηγός της οργάνωσης φέρεται πως είναι ο 52χρονος ομογενής επιχειρηματίας με το ψευδώνυμο «Zoras Baron». Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η εμπλοκή του «Zoras» με τη ρωσική μαφία, καθώς και η συμμετοχή σε υποθέσεις ναρκωτικών και πορνείας. Ενεργότατος και πολυφωτογραφημένος στα ελληνικά και ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αναρτήσει πολλές φωτογραφίες του με Έλληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στις φωτογραφίες του ο αρχηγός της σπείρας δεν παρέλειπε να δείχνει την αδυναμία του στα ακριβά αμάξια, δηλώνοντας παράλληλα την αγάπη του για την ορθοδοξία και το «ασθενές» φύλο. Από τις πιο πρόσφατες είναι η φωτογραφία του στα τέλη Απριλίου με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή στο γραφείο του στο υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου και το ραντεβού είχε κανονιστεί από δημοσιογράφο ο οποίος ασχολείται με ζητήματα της Ρωσίας, ενώ το 2012 ήταν και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ραντεβού όμως ήρθε και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ζητώντας από τον υπουργό να μεριμνήσει για το «πάγωμα» της έγκρισης της μελέτης στήριξης της ξενοδοχειακής μονάδας που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, και η οποία έχει υποστεί διάβρωση. Ο ίδιος φαίνεται πως σχετιζόταν με τους ποντιακούς συλλόγους στην Αθήνα και πως εκπροσωπούσε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νεολαίας Ποντιακής Κοινότητας «Αγία Ματρώνα». Γνωστός στους κύκλους της νύχτας αλλά και των πολιτικών ως «Zoras Baron», ο Γιώργος Τυρεκίδης φέρεται να είναι ο αρχηγός του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Πρόσεχε με ποιον… φωτογραφίζεσαι!

Ο 52χρονος Ρωσοπόντιος αρχηγός, εκτός από τη μεγάλη του δράση στη νύχτα, είχε και μεγάλη αγάπη στον φωτογραφικό φακό, καθώς δεκάδες είναι οι φωτογραφίες του -παλιές και νέες- με πολιτικούς, στους οποίους φαίνεται πως παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος ποντιακού σωματείου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικές γνωριμίες για προσωπικό όφελος.

Από εκεί φαίνεται πως προκύπτουν και οι φωτογραφίες του με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον οποίο πήγε και ζήτησε ρουσφέτι για να δώσει το πράσινο φως και να εγκριθεί η μελέτη αναστήλωσης του ξενοδοχείου του στη Θεσσαλονίκη, την οποία μπλοκάρει η Περιφέρεια.

Εκτός από διακινητής προσφύγων, ο Zoras φαίνεται πως έχει αγαστές σχέσεις με τη ρωσική μαφία, από την οποία βρήκε στήριξη στα διάφορα τεχνικά προβλήματα που βρέθηκαν μπροστά το κύκλωμα, τα οποία καθυστέρησαν το ταξίδι του ταχύπλοου με τους 38 μετανάστες για περισσότερο από 3 μήνες. Οι Αρχές τον ερευνούν και για άλλες παράνομες ενέργειες που σχετίζονται με λαθραία τσιγάρα ή και ναρκωτικά.

Για αδίστακτους κακοποιούς έκανε λόγο ο υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης. «Έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων προσφύγων, στριμώχνοντας 38 άτομα σε μια μικρή καμπίνα για μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα μπορούσε να συμβεί στο ανοικτό πέλαγος. Η έρευνα δεν έχει τελειώσει. Ελέγχονται και για άλλα αδικήματα, ενώ η οργάνωση μπορεί να σχετίζεται και με άλλες υποθέσεις. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι για τη μεταφορά τους στην Ιταλία ζήτησαν 4.000 ευρώ για κάθε άτομο, ενώ έκαναν και εκπτωτική πολιτική σε τριμελείς οικογένειες ζητώντας 10.000 ευρώ (!)».

Τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούνταν στενά από λιμενικούς της Ασφάλειας τόσο με πεζά κλιμάκια όσο και με οχήματα και μηχανές. Το περιστατικό της διάσωσης των 38 μεταναστών στην Κυλλήνη αποτέλεσε την τελική αφορμή για να ξεκινήσει η επιχείρηση εξάρθρωσης. Σε κατ’ οίκον έρευνες από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, σε τρία σπίτια κατασχέθηκαν:

– Ένα πιστόλι διαμετρήματος 9Χ19 με μία γεμιστήρα των δεκαοκτώ φυσιγγίων. καθώς και δεκαεπτά φυσίγγια των 9 mm.

– 27.400 ευρώ.

– Ένα πιστόλι διαμετρήματος 7,62Χ25 mm, με μία γεμιστήρα και έξι φυσίγγια.

– Ένα έγγραφο υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνήσιου υπογραφής μη συμπληρωμένο.

– Οκτώ κροτίδες.

– Ένα κουτί φυσιγγίων με σαράντα ένα φυσίγγια διαμετρήματος 9mm Lugen.

– Μαχαίρια διαφόρων τύπων και σιδηρογροθιά.

– Ένα κλεμμένο δίκυκλο.

– Δύο συστήματα εντοπισμού GMS/GPRS/GPS tracker.

– Εννέα κινητά τηλέφωνα.

– Είκοσι εννέα κάρτες SIM διαφόρων εταιρειών.

– Συσκευασίες περιέχουσες φυτικά αποσπάσματα κάνναβης.

– Διάφοροι τύποι ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπά άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη σπείρα έχουν προφυλακιστεί, ενώ τα στελέχη του Λιμενικού συνεχίζουν να ερευνούν το εύρος της παράνομης δραστηριότητά τους στη μεταφορά παράτυπων μεταναστών στη γειτονική χώρα, αλλά και τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες.

πηγή:ereportaz.gr