Ολυμπιακοί Αγώνες τον Ιούλιο του 2021

Women wearing protective face masks following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) are seen through the Olympic rings in front of the Japan Olympics Museum, a day after the announcement of the games' postponement to 2021, in Tokyo, Japan March 25, 2020. REUTERS/Naoki Ogura

 

 

 

Ο κορονοϊός ήταν η αιτία για την ιστορική απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που επρόκειτο να γίνουν το καλοκαίρι στο Τόκιο. Αφού πάρθηκε η απόφαση, η οποία καθυστέρησε χαρακτηριστικά, ξεκίνησε ο… αγώνας δρόμου για να βρεθεί η ημερομηνία που τελικά θα γίνουν οι Αγώνες, αλλά του χρόνου.

Η ΔΟΕ και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν στα τέλη Ιουλίου του 2021. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο αναμένεται πλέον να ανέβει την 23η Ιουλίου 2021 με την τελετή έναρξης και να πέσει με την τελετή λήξης την 8η Αυγούστου, δηλαδή αντίστοιχα μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν φέτος, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε την Τρίτη την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για περίπου έναν χρόνο, έπειτα από συζήτησή του με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Είναι η πρώτη αναβολή στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έπειτα από 124 χρόνια, αν κι έχουν ακυρωθεί εξαιτίας πολέμων αρκετές φορές, όπως εκείνοι του 1940, που επρόκειτο επίσης να διεξαχθούν στο Τόκιο.

Η αναβολή χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για την Ιαπωνία, η οποία έχει επενδύσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία τους, ωστόσο οι αγορές αρχικά πανηγύρισαν την απόφαση, καθώς αρκετοί επενδυτές προεξοφλούσαν την ακύρωση της διοργάνωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιασουτόσι Νισιμούρα δήλωσε ότι η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας που ο Σίνζο Άμπε υπογράμμισε πως θα είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ στην Ιαπωνία, θα λάβει υπόψη της πως η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων θα μειώσει κατά τρισεκατομμύρια γεν (δισεκατομμύρια δολάρια) τη ζήτηση τόσο φέτος όσο και το 2021, ως τη διεξαγωγή της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης.

«Θα το λάβουμε υπόψη μας» στην κατάρτιση των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, διαβεβαίωσε ο Νισιμούρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ