Όταν το Ελληνικό λάδι προσφέρει «δωρεάν» διακοπές στους Ιταλούς!

0
199

  Έχουμε ακούσει και γνωρίσει πολλά και διάφορα, αλλά το ότι κάποιοι «έξυπνοι» Ιταλοί έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, αγοράζουν Ελληνικό λάδι σε δοχεία και όταν επιστρέψουν στη χώρα τους το πουλάνε ως  «μαύρο χαβιάρι», βγάζοντας έτσι τα έξοδα του ταξιδιού τους, είναι πλέον γεγονός.  

   Όπως φημολογείται το δοχείο το αγοράζουν από εμάς 60-70 ευρώ και το διοχετεύουν εν συνεχεία σε φίλους και γνωστούς τους στην αξία των 170 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ το κιλό!

Αυτό δείχνει ότι το όφελός τους είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αρχίζουν να το κάνουν «επάγγελμα», αποκομίζοντας σημαντικά  οικονομικά οφέλη μέσα απ’ αυτή τη δραστηριότητα.  

   Αξίζει να σημειωθεί  ότι η ποιότητα του Ελληνικού λαδιού ξεχωρίζει και άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι οι Ιταλοί έμποροι «σαρώνουν» στην κυριολεξία το Ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο στη συνέχεια το προωθούν σε όλη την οικουμένη.  

   Ωστόσο το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο και να μας οδηγήσει σε περαιτέρω αναζητήσεις για καλύτερες αγορές, «απομονώνοντας» έτσι τις αγορές εκμετάλλευσης… 

   Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει και να κατευθύνει ταυτόχρονα το προϊόν αυτό, αποφεύγοντας μεσάζοντες και «μαυραγορίτες», οι οποίοι το απολαμβάνουν σε ευτελείς τιμές, αλλάζοντας πολλές φορές την Ελληνική του ταυτότητα, την οποία «βαπτίζουν» ως Ιταλική. 

   Η εξαγωγική προώθηση  του «χρυσού» Ελληνικού προϊόντος, πρέπει να βρει το σωστό βηματισμό της για ν’ απολαμβάνει την υπεραξία που διαθέτει, ανακουφίζοντας έτσι τον δοκιμαζόμενο πρωτογενή τομέα. 

Του Παναγιώτη Σκαρτσιάρη