Η Παγκόσμια ημέρα ειρήνης εορτάστηκε στην Αρχαία Ολυμπία

 

 

 

 

 

 

Σε δελτίο Τύπου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας ειρήνης στην Αρχαία Ολυμπία αναφέρονται τα εξής:

“Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κάθε χρόνο τιμά με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις την καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Διεθνή Ημέρας Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου).

Έτσι και φέτος παρά την Πανδημία και τον κυκλώνα Ιανός πραγματοποίησε την προγραμματισμένη από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) εκδήλωση- στρογγυλό τραπέζι στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας με θέμα: Απειλές για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και εθνική στρατηγική της Ελλάδας.

Παρέστησαν οι βουλευτές του νομού Διονύσιος Καλαματιανός ΣΥΡΙΖΑ και Μιχάλης Κατρίνης ΠΑΣΟΚ, και ο τέως υφυπουργός Παιδείας κος Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ενώ μήνυμα απέστειλε η βουλευτής ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι σύμφωνα με την αντιπυρηνική ιστορία του δήμου και τη σχέση της Ολυμπιακής φλόγας με τη Χιροσίμα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας  αποφάσισε ότι υποστηρίζει την Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών όπλων, η οποία έχοντας ήδη συγκεντρώσει στον ΟΗΕ 88 υπογραφές και 44 από τις 50 απαιτούμενες επικυρώσεις σύντομα αναμένεται να γίνει Διεθνής νόμος, σεβαστός από όλους

Συντονίστρια της εκδήλωσης η Μαρία Αρβανίτη- Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ελληνικός κλάδος IPPNW και αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα.

Παρέστησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Σωτήρης Παπαηλιού, και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού κος Χάρης Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Σωτήρης Σωτηρόπουλος και άλλοι φιλειρηνικοί φορείς. Διαβάστηκε το κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΔΟΠ κου Πάνου Τριγάζη.

Η συζήτηση κυρίως είχε χαρακτήρα ανταλλαγής πολιτικών απόψεων για τις συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερα εύφλεκτη και με κίνδυνο ακόμη και από τα πυρηνικά τα οποία φυλάσσονται ή διακινούνται στην περιοχή. Τονίστηκε η ανάγκη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής και διατυπώθηκε η άποψη ότι για πολλούς λόγους παρά τις εχθρικές πράξεις της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας δε θα ήταν φρόνιμο να κλείσουμε την πόρτα της Ευρώπης στον τουρκικό λαό.