Παραιτήθηκε και ο Παπαδημητρίου -Επικοινώνησε με τον Τσίπρα αργά τη νύχτα Πηγή: Παραιτήθηκε και ο Παπαδημητρίου -Επικοινώνησε με τον Τσίπρα αργά τη νύχτα

0
211

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου, παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομίας και ο σύζυγός της, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι παραιτήσεις του ζεύγους των υπουργών ήρθαν μετά την αποκάλυψη ότι η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης λάμβανε επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό αργά τη νύχτα, υποβάλλοντας την παραίτησή του. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον κ. Παπαδημητρίου για τις προσπάθειες που κατέβαλε στο πεδίο των επενδύσεων.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν μια συνάντηση μετά την επιστροφή του Τσίπρα από την Τρίπολη, όπου θα βρεθεί για τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για την παραίτηση Παπαδημητρίου

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και τον ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του».

Κανένα σχόλιο από τον τέως υπουργό 

Το βράδυ της Δευτέρας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου βρέθηκε στην Τρίπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Κατά την έξοδό του, ζητήθηκε ένα σχόλιο για την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να πει κάτι.

Το χρονικό της αποπομπής Αντωνοπούλου

Ολα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, έπαιρνε επίδομα ενοικίου 12.000 ετησίως, παρά την τεράστια περιουσία της.

Το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», που ανέφερε ότι η κυρία Αντωνοπούλου -η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Μάλιστα, η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο η ίδια προΐσταται.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν έντονη, καθώς η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, είναι το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης.

Ακόμη πιο αλγεινή αίσθηση προκάλεσαν τα εξής:

1. Η προκλητική αυτή απόφαση της επιδότησης ενοικίου σε εξωκονοβουλευτικούς υπουργούς στηρίζεται σε νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τη διάταξη του Ν. 4336/15 («Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης») καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Δηλαδή, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

2. Η εν λόγω εξωκοινοβουλευτική υπουργός στο πόθεν έσχες της δήλωσε ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, µετοχές συνολικής αποτίµησης περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J&P Morgan. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται τα πλουσιότατα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου της, του υπουργού Οικονοµίας Δημήτρη Παπαδηµητρίου. Στο ίδιο πόθεν έσχες ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε χαρτοφυλάκιο (με μετοχές, αμοιβαία και άλλα επενδυτικά προϊόντα) αξίας 2.725.881 δολαρίων. Την ίδια χρονιά ο κ. Παπαδημητρίου δήλωνε εισοδήματα 453.429 δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο αυτό πάντως, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Φυσικά, η βίλα διαθέτει και πισίνα, 80 τ.μ.

Η βίλα του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου στη Σύρο

Η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύντροφός της υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διατηρούν κατοικία στη Γλυφάδα. Νοικιάζουν όμως και δεύτερη στο Κολωνάκι προκειμένου να βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης. Αυτή η ενοικιαζόμενη κατοικία επιδοτείται με 1.000 ευρώ τον μήνα διά της υπουργικής αποζημίωσης που λαμβάνει η κυρία Αντωνοπούλου,

Η επικοινωνία με Τσίπρα

Το θέμα «σερνόταν» επί 4 ημέρες, χωρίς η Ρ. Αντωνοπούλου να πάρει θέση, με το Μέγαρο Μαξίμου να πιέζεται αφόρητα από τις αποκαλύψεις και την αντιπολίτευση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του iefimerida, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην κυρία Αντωνοπούλου.

«Δεν θεωρώ ορθή τη χρήση της διάταξης», είπε ο πρωθυπουργός στην κυρία Αντωνοπούλου, «αναμένω την απάντησή σου», πρόσθεσε.

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» στην κυρία Αντωνοπούλου έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος όχι μόνο πήρε αποστάσεις από την επιλογή της αναπληρώτριας υπουργού, αλλά αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχαν της επεσήμανε πως δεν θεωρεί ορθό το ότι η υπουργός έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.

Η Ρ. Αντωνοπούλου δέχθηκε και «φίλια» πυρά (Κατρούγκαλος, Πουλάκης, Δημ. Καμμένος των ΑΝΕΛ).

Η προκλητική ανακοίνωση Αντωνοπούλου

Παρά τις πιέσεις η Ράνια Αντωνοπούλου εξέδωσε μετά από 4 ημέρες μια προκλητική ανακοίνωση στην οποία δεν δήλωνε παραίτηση, απλώς ότι είναι «στη διάθεση του πρωθυπουργού». Δήλωνε, δε, ότι θα επιστρέψει τα χρήματα της επιδότησης τα οποία προσδιορίζει σε 23.000 ευρώ για δύο χρόνια. Υποστήριξε, επίσης, ότι από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, «σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση».

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, αυτό το τελευταίο σημείο στην δήλωση της κυρίας Αντωνοπούλου ήταν ψευδές. Οπως αποκαλύπτουν έγγραφα που αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια», η αναπληρώτρια υπουργός έκανε αίτηση και πήρε το επίδομα ενοικίου ως τον Νοέμβριο του 2017, και όχι ως τον Αύγουστο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αποκάλυψη του ψεύδους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ο Αλέξης Τσίπρας την καρατόμησε.

Πηγή:  iefimerida