Πατρών-Πύργου: Διαβουλεύσεις για επαναπροκήρυξη του αυτοκινητοδρόμου σε ενιαία εργολαβία

 

 

 

 

Κατά τις τελευταίες επαφές στις Βρυξέλλες στις οποίες μετείχε και ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, φαίνεται ότι η απόφαση επαναπροκήρυξης του νέου Αυτοκινητοδρόμου της Πατρών-Πύργου σε μια ενιαία εργολαβία, απαιτεί περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθούν μάλιστα οι σχετικές διαβουλεύσεις για την χρηματοδότηση του έργου με κοινοτικούς πόρους αλλά και το κόστος της αποζημίωσης των εργολάβων που ήδη βρίσκονται σε φάση εγκατάστασης, φαίνεται ότι αναγκάζουν την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.

Εξετάζεται πλέον και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ως έχουν οι οκτώ εργολαβίες, σχεδιασμός που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί, χωρίς πολυετείς καθυστερήσεις.

«Μακάρι να είχαμε σήμερα έτοιμη λύση, αλλά θα ήταν επιπόλαιο. Προτιμάμε να λάβουμε λιγότερο χειροκρότημα, αλλά να παραδώσουμε αύριο έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, είπε χαρακτηριστικά ο νέος γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης της «Π» από την Πάτρα.

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το έργο θα διασφαλιστεί αν υλοποιηθεί ως ενιαίο, αλλά, αν δεν το καταφέρουμε, δεν θα είμαστε δογματικοί».

Η απόφαση της Κυβέρνησης να διατηρήσει επί τάπητος όλες τις εναλλακτικές είναι ενδεικτική της δυσκολίας της να πείσει τους Ευρωπαίους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια έως ότου εγκρίνει τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων οκτώ διαγωνισμών με το ποσό των 293 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Η χρηματοδότηση αυτή φαίνεται να αρκεί ώστε το έργο να προχωρήσει με βάση το σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονηθεί, χωρίς να εξετάζεται -σε αυτή η φάση- η επιβολή διοδίων.

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Στο μεταξύ, μετά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, και ο Δήμος Ηλιδας, με τους φορείς της Αμαλιάδας, καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέες διαδικασίες που θα προκαλέσουν οποιαδήποτε άλλη μορφή καθυστέρησης στην έναρξη του έργου, απειλώντας με έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Στην Αμαλιάδα βρέθηκε την Παρασκευή και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, τον οποίο συνόδευε μάλιστα ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, προσκεκλημένος ομιλητής στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Π».

Τόσο ο νυν δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης όσο και ο πρώην δήμαρχος, Χρήστος Χριστοδουλόπουλου, επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναμονής για νέες αλλαγές και το έργο πρέπει να προχωρήσει ως έχει.