Πλημμύρες και καταστροφές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ηλεία και Λευκάδα

0
316

Πλημμύρες και εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται σε περιοχές της Ηλείας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην εθνική οδό Πύργου-Τρίπολης, στο ύψος της διασταύρωσης του Στρεφίου και στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στο ύψος της κοινότητας Καλλίκωμο.

Όπως προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ σημείωσε ότι καταγράφονται σποραδικά προβλήματα, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Επίσης, ο κ. Γεωργιόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κοινότητα Λατζόι του δήμου Πύργου, καθώς και σε άλλες κοινότητες της δημοτικής ενότητας Ωλενίας. Επίσης, κατολισθήσεις έχουν προκληθεί σε Γούμερο και Αγία Άννα.

Στο Στρέφι καταγράφονται οι μεγαλύτερες καταστροφές, ενώ οι πλημμύρες προκάλεσαν τον πνιγμό πολλών ζώων.

Ο Δημαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής συγκάλεσε έκτακτο Σ.Τ.Ο όπου αφού εγινε ενημέρωση της κατάστασης που επικρατεί ζήτησε από την Πολιτική Προστασία και τον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δ.Ε Ωλένης και τα χωριά Σαλμώνη και Παλαιοβαρβάσαινα του Δήμου Πύργου.Έκτακτο Συντονιστικό θα γίνει και στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για τις μεγάλες καταστροφές που εχουν υποστεί χωριά του Δήμου από την πλημμύρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να υποβληθεί αίτημα στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να κηρυχθούν δημοτικά διαμερίσματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία της Βασιλικής, μετά τη θεομηνία που έπληξε χθες το νησί και είχε ως αποτέλεσμα σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες, το κέντρο Υγείας της περιοχής και το κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος να πλημμυρίσουν με νερά που δεν είχαν τρόπο διαφυγής, λόγω των «κλειστών φρεατίων», όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι.

Τη νύχτα ένοικοι ξενοδοχείου, που βρισκόταν μόλις 50 μέτρα από τη θάλασσα, μεταφέρθηκαν σε άλλο ξενοδοχείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή τους.

Από τη δυνατή νεροποντή οι δρόμοι της Βασιλικής μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι κάτοικοι είδαν περιουσίες τους να καταστρέφονται.