Σκοτώθηκε 60χρονος οικοδόμος -Αναγκαίοι οι αυστηροί έλεγχοι για την αποφυγή ατυχημάτων στο νησί

 

 

 

Η είδηση για τον συμπολίτη μας, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στο νησί μας σκόρπισε θλίψη στην τοπική κοινωνία και μας έκανε να αναλογιστούμε για μία ακόμα φορά ότι δυστυχώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες. Ο 60χρονος εργάτης, έπεσε στο κενό από σκεπή διώροφης οικίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά πληροφορούμαστε ή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Τα ατυχήματα αυτά μπορεί να κοστίζουν την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και σε πολλές περιπτώσεις – δυστυχώς – και την ίδια την ζωή των εργαζομένων. Μάλιστα είναι εξαιρετικά λυπηρό, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ατυχήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν είχαν τηρηθεί οι διατάξεις, που διέπουν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ενώ το ίδιο το Κράτος είναι επιφορτισμένο να ελέγχει και να αποτρέπει ελλείψεις ή παρατυπίες, με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων, με έκπληξη διαπιστώνει κανείς τη συχνότητα με την οποία λαμβάνουν χώρα σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Και ενώ ακόμα θα περίμενε κανείς από τους Δημόσιους φορείς να τηρούν ευλαβικά τις νόμιμες διαδικασίες, δεν είναι λίγες οι φορές, που θύματα εργατικών ατυχημάτων βρίσκονται αντιμέτωπα με προσπάθειες συγκάλυψης των περιστατικών και των ευθυνών. Ακόμα δε πιο εντυπωσιακή είναι η απουσία ενημέρωσης των εργαζομένων για βασικά δικαιώματά τους σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός περιστατικών να μην καταγράφονται καν και συνακόλουθα να μην αντιμετωπίζονται, όπως ορίζει ο νόμος.

Πέρυσι, το νησί μας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, έκανε αυτοψίες σε οικοδομές του νησιού και διαπίστωσε ότι δεν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, σημειώνει: «Είχαμε για άλλη μια φορά ένα τραγικό περιστατικό στη Ζάκυνθο. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, κάνοντας οικοδομικές εργασίες. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις και στο παρελθόν και σαν Εργατικό Κέντρο αλλά και το Συνδικάτο των Οικοδόμων στη Ζάκυνθο για τους κανόνες ασφαλείας. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας είναι το πιο σημαντικό και οι οικοδόμοι πρέπει να τους τηρούν και οι εργολάβοι ή οι διάφορες άλλες εταιρίες να τα επιβάλουν. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι από την πολιτεία. Είναι επίσης, ανάγκη οι οικοδόμοι να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο τους και να επιβάλουν μέτρα ασφαλείας εκεί που δεν υπάρχουν. Επίσης, πρέπει ο κάθε οικοδόμος να αντιληφθεί και όσοι κάνουν δύσκολες εξωτερικές δυσκολίες, ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τη ζωή μας».

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τονίζει: «Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας είναι πολύ δύσκολο να δουλεύει σε τόσο βαριές εργασίες. Η αλλαγή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το να μην έχουν δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι ικανοποιητική σύνταξη, δημιουργεί προβλήματα».

Δεύτερο περιστατικό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα

Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το τραγικό περιστατικό είναι το δεύτερο που σημειώνεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στο νησί μας. Στις 24/01/2018 θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε στις Αλυκές, όπου πατέρας και γιος έχασαν τη ζωή τους ενώ εκτελούσαν εργασίες στην υπό ανέγερση επιχείρησή τους.


Θοδωρής Δραγώνας
«Στα επικίνδυνα επαγγέλματα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας για να μην έχουμε ατυχήματα, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα. Είναι ένα μεγάλο θέμα και πρέπει να το κοιτάξουν, γιατί τα ατυχήματα σε όλη την Ελλάδα είναι πολλά. Πρέπει να προστατευτούν περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι. Οι συνθήκες εργασίες είναι άθλιες! Έχουν και αυτοί οι άνθρωποι δικαιώματα που πρέπει να τα στηρίξουν».


Σαράντης Θεοδόσης
«Δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στις οικοδομές και ειδικά σε αυτούς που ανεβαίνουν ψηλά στις σκεπές, οι οποίοι πρέπει να δένονται και κάποιοι πρέπει να έχουν την ευθύνη. Πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες. Είναι δύσκολη και επικίνδυνη η δουλειά της οικοδομής. Οπωσδήποτε αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ασφαλίζονται».

πηγή:https://www.imerazante.gr/