Σταματήστε τον φαλαινοσφάχτη

 

 

 

Είναι αρρωστημένο. Την πυροβόλησαν με εκρηκτικό καμάκι, την ξεκοίλιασαν και πέταξαν το έμβρυο στα σκουπίδια. Ήταν μόνο μία απ’ τις 125 απειλούμενες πτεροφάλαινες που σκότωσε φέτος ο Ισλανδός εκατομμυριούχος Κρίστιαν Λόφτσον.

Οι πτεροφάλαινες είναι υπέροχα πλάσματα: επικοινωνούν τραγουδώντας και νιώθουν την αγάπη και τη βαθιά θλίψη. Ο Λόφτσον είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που σφάζει ακόμη αυτούς τους ευαίσθητους γίγαντες για το κέρδος — συχνά στην εγκυμοσύνη τους.

Αλλά επιτέλους μπορούμε να τον σταματήσουμε.

Αυτή τη στιγμή η νέα κυβέρνηση της Ισλανδίας σκέφτεται να βάλει τέλος στη φαλαινοθηρία, αλλά μπορεί να δεχτεί θύελλα αντιδράσεων απ’ τον κροίσο και το λόμπι του.

Είναι στο χέρι μας να τους δείξουμε ότι όλος ο κόσμος στηρίζει την απαγόρευση! Υπόγραψε το ψήφισμα, πριν αποφασίσει η κυβέρνηση:

Σταματήστε τον φαλαινοσφάχτη

Επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν ότι οι φάλαινες διαθέτουν εγκεφαλικά κύτταρα που επεξεργάζονται πολύπλοκα συναισθήματα, όπως ο έρωτας και το πένθος! Πιστεύαμε ότι αυτά τα κύτταρα υπήρχαν μόνο στους ανθρώπους και τους μεγάλους πιθήκους, αλλά τελικά οι φάλαινες έχουν έως και τρεις φορές περισσότερα απ’ τον άνθρωπο!

Οι φαλαινοθήρες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αρκετές πτεροφάλαινες στην Ισλανδία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο και προστατευόμενο είδος, που κόντεψε να εξαφανιστεί μέσα στον αιώνα μας εξαιτίας του κυνηγιού. Και η μέθοδος του Λόφτσον είναι φρικιαστική: τα εκρηκτικά καμάκια προκαλούν αργό κι επώδυνο θάνατο.

Εκατομμύρια τουρίστες κατακλύζουν την Ισλανδία για τη φυσική της ομορφιά και για να δουν τις φάλαινες να παίζουν ελεύθερες. Όμως οι επισκέπτες μένουν σοκαρισμένοι όταν αντικρίζουν κάποιο πλοίο του Λόφτσον να πλέει σε αιματοβαμμένα νερά, ρυμουλκώντας κάποιο κουφάρι. «Απλά πείτε τους να κοιτάνε αλλού. Μπορούν απλά να γυρίσουν και να κοιτάξουν απ’ την άλλη», απαντάει εκείνος. Ας του δείξουμε ότι δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια σ’ αυτό το λουτρό αίματος!

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την άδεια φαλαινοθηρίας του Λόφτσον αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα! Πρόσθεσε το όνομά σου και διάδωσέ το — όταν το ψήφισμα γίνει τεράστιο, το Avaaz θα τρέξει δημοσκόπηση στην Ισλανδία και θα εκθέσει αυτή τη φρίκη στην ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία της:

Σταματήστε τον φαλαινοσφάχτη

Το κίνημά μας τα έχει ξαναβάλει με τον στόλο του Λόφτσον. Όταν ένα πλοίο του γεμάτο κρέας φάλαινας προσπάθησε να δέσει στην Ολλανδία, πιέσαμε τις αρχές να κλείσουν τα λιμάνια. Και στη Γερμανία μέλη του Avaaz μπλόκαραν προβλήτες! Τώρα έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τον φαλαινοσφάχτη μια για πάντα.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Σπύρος, Rewan, Danny, Lisa, Camille, Rosa, Alice N. και όλη η ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Ισλανδία: Εκλογή 41χρονης περιβαλλοντολόγου ως πρωθυπουργού — Ναυτεμπορική
https://www.naftemporiki.gr/story/1302014/islandia-eklogi-41xronis-periballontologou-os-prothupourgou

Πέταξαν το έμβρυο φάλαινας «στα σκουπίδια», αφού πρώτα καμάκωσαν τη μαμά του, σε κυνήγι στην Ισλανδία (στα Αγγλικά) — The Mirror
https://www.mirror.co.uk/news/world-news/unborn-whale-foetus-dragged-to-13115394

Ερωτευμένες φάλαινες: Ο εγκέφαλος της φάλαινας, όπως και του ανθρώπου, είναι φτιαγμένος για τον έρωτα (στα Αγγλικά) — The Independent
https://www.independent.co.uk/environment/nature/whales-in-love-like-humans-their-brains-are-wired-for-romance-427863.html

Αυτός είναι ο Ισλανδός βασιλιάς της φαλαινοθηρίας, που δεν μετανιώνει για τίποτα (στα Αγγλικά) — The New York Times

Τα πλοία του Ισλανδού «Κάπτεν Αχάμπ» δουλεύουν με φαλαινέλαιο (στα Αγγλικά) — The Sunday Times
https://www.thetimes.co.uk/article/icelands-captain-ahab-runs-ships-on-whale-oil-cnq3tm7rw75

Η Ισλανδία θέτει ως στόχο τις 191 δολοφονίες φαλαινών, καθώς ξαναρχίζει το κυνήγι (στα Αγγλικά) — The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/18/iceland-sets-target-of-191-kills-as-country-resumes-whaling

Το Avaaz είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με 55 εκατομμύρια μέλη που κινητοποιείται για να φέρνει τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η κεντρική μάς ομάδα λειτουργεί από 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook, το Twitter ή το or Instagram.