Στην γιορτή των Ρομα

0
324

Μετά από πρόσκληση και με μεγάλη μου χαρά φέτος βρέθηκα με την οικογένεια μου στην συνοικία Παπακαυκα στην Αμαλιάδα όπου γιορτάστηκε ο προστάτης των Ρομα τσιγγάνων όλου του κόσμου, ο Αγιος Γεώργιος όπου τον τιμούν κάθε χρόνο με μια μεγάλη γιορτή το «Εντερλέζι».
Το Εντερλεζι σήμαινε το καλωσόρισμα της άνοιξης, το οποίο το γιόρταζαν οι Τσιγγάνοι γιατί αυτό σήμαινε την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών άρα και την μετακίνηση τους χωρίς άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η γιορτή αυτή ως συνήθως, συνέπεφτε με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και οι Τσιγγάνοι ταυτίστηκαν μαζί του. Πολύ πριν γίνουν χριστιανοί οι τσιγγάνοι γιόρταζαν μια παρόμοια γιορτή με φαγητό, ποτό και λουλούδια. Όταν έγιναν χριστιανοί κράτησαν τα σημαντικότερα από τα έθιμα τους και τα ενσωμάτωναν απλά στον χριστιανισμό. Η συγκεκριμένη γιορτή θεωρείται από τις σημαντικότερες.

Το Εντερλέζι επίσης μπορεί να είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς από το παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι που τραγουδιέται εκείνη την ημέρα και έγινε ευρέως γνωστό όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Ο καιρός των Τσιγγάνων», του Εμίρ Κουστουρίτσα, με την εκδοχή του Γκόραν Μπρέγκοβιτς (με τον τίτλο Ederlezi Scena Djurdjevdana Na Rijeci). Το τραγούδι έχει κυκλοφορήσει και με ελληνικούς στίχους, με τίτλο “Του Αϊ Γιώργη”, από τον Μπρέγκοβιτς και το ακούσαμε από την υπέροχη φωνή της Άλκηστη Πρωτοψάλτη και σε στίχους της Λίνα Νικολακοπούλου το 1991.

Έτσι λοιπόν και στην συνοικία Παπακαυκα απόλαυσαμε όσοι βρέθηκαμε «το Εντερλεζι» ένα καταπληκτικό γλέντι με πολύ χορό, τραγούδι και ιδιαίτερα πλούσιο γεύμα. Επίσης είδαμε να αναβιώνει το έθιμο «του ψωμιού» που έφεραν από την Κωνσταντινούπολη το 1922 οι πρόγονοι τους . Στο συγκεκριμένο έθιμο κάθε αντρόγυνο κόβει το ψωμί στην μέση και αυτός που θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι σημαίνει ότι στην διάρκεια του χρόνου δούλεψε περισσότερο.

Αυτό που μας έμεινε πάντως πέρα από τα διαφορετικά έθιμα είναι η υπέροχη φιλοξενία αυτών των ξεχωριστών ανθρώπων που μένουν τόσο κοντά μας και δυστυχώς τους νιώθουμε μακριά επειδή ίσως δεν δώσαμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας να τους γνωρίσουμε. Οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα δραστήριοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει συσταθεί και ένας σύλλογος στην Αμαλιάδα με είδη ιδιαιτέρα πλούσια δράση.
Εγω προσωπικά νιώθω πολύ τυχερή που βρέθηκα εκεί.

Κορτεση Αννα