Συγκλονιστικες εικόνες αποκάλυψης: Η λάβα του Κιλαουέα κατέστρεψε δεκάδες σπίτια στην Χαβάη

0
265
Kilauea volcano's summit lava lake shows a significant drop of roughly 220 metres below the crater rim in this wide angle camera view showing the entire north portion of the Overlook crater in Hawaii, U.S. May 6, 2018. Picture taken on May 6, 2018. USGS/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Συγκλονιστικες εικόνες αποκάλυψης: Η λάβα του Κιλαουέα κατέστρεψε δεκάδες σπίτια στην Χαβάη

Συγκλονιστικες εικόνες αποκάλυψης: Η λάβα του Κιλαουέα κατέστρεψε δεκάδες σπίτια στην Χαβάη

Συγκλονιστικες εικόνες αποκάλυψης: Η λάβα του Κιλαουέα κατέστρεψε δεκάδες σπίτια στην Χαβάη

Posted by thecaller.gr on Monday, May 7, 2018

Να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια έχουν προειδοποιηθεί πολλοί κάτοικοι της Χαβάης, καθώς η λάβα του ηφαιστείου Κιλαουέα συνεχίζει να κυλάει σε κατοικημένες περιοχές της νησιωτικής πολιτείας των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από επικίνδυνες εκλύσεις τοξικών αερίων.

Συγκεκριμένα, μία νέα ρωγμή παρατηρήθηκε σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, στον απόηχο της ισχυρής σεισμικής δόνησης εντάσεως 6,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί την Παρασκευή. Πολλές ρωγμές έχουν παρατηρηθεί από την Παρασκευή στο Κιλαουέα, με αποτέλεσμα την έκλυση λάβας και αερίων σε κατοικημένες περιοχές.

«Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου συνιστούν απειλή για όλους όσοι εκτίθενται σε αυτά», προειδοποίησε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της νησιωτικής πολιτείας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του νησιωτικού συμπλέγματος, δέκα ηφαιστειακές ρωγμές παραμένουν ανοικτές. Όπως επισήμανε το Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο της Χαβάης, από τουλάχιστον μία εκλύεται λάβα.

Μετά την έκρηξη του την Πέμπτη, το ηφαίστειο έχει προκαλέσει την καταστροφή τουλάχιστον 30 σπιτιών και έχει αναγκάσει 1.700 κατοίκους να τα εγκαταλείψουν, στο ανατολικό άκρο της νησιωτικής πολιτείας, όπου κατοικούν περίπου 200.000 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πολιτειακές αρχές, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί από την ηφαιστειακή έκρηξη.

Στην περιοχή Κτήματα Λεϊλάνι της περιφέρειας της Πούνα, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, πολλοί κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, επέστρεψαν για να πάρουν μαζί τους τα κατοικίδια τους ή διάφορα πράγματα, για να βρουν τις οικίες τους μη προσβάσιμες, λόγω των βαθιών ρωγμών στο έδαφος που τις είχαν «περικυκλώσει».

Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 161 κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τις οικίες τους, βρίσκονταν σε καταφύγια σε ασφαλή σημεία του νησιού, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές της Χαβάης.

Οι επιστήμονες του Ηφαιστειακού Παρατηρητήριου της Χαβάης ανακοίνωσαν ότι οι εκλύσεις λάβας και αερίων από τις ρωγμές που δημιούργησε το ηφαίστειο, αναμένεται να συνεχιστούν, συνοδευόμενες από νέες πιθανές σεισμικές δονήσεις.

Η Άμπερ Μακουακάνε, μια εκπαιδευτικός 37 ετών, που μεγαλώνει μόνη της τα δύο της παιδιά, βρίσκεται μεταξύ των πληγέντων. Σε έναν λογαριασμό που δημιουργήθηκε στον ιστότοπο GoFundMe για τους πληγέντες είχε συγκεντρωθεί έως σήμερα το πρωί το ποσό των 29.000 δολαρίων, που θα τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει το σπίτι που έχασε.

«Η καρδιά μου πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη για τον καθένα από εσάς» έγραψε η 37χρονη, ευχαριστώντας τους δωρητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters