«Συνθηκολόγησε» η κυβέρνηση! Με… υπογραφή Τσακαλώτου κόβονται οι συντάξεις το 2019

0
232

Τις περικοπές των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου από τον Ιανουάριο του 2019, επισημοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα της οικονομίας, σε αντιστάθμισμα, προκειμένου να αποφύγουν η κυβέρνηση και οι συνταξιούχοι να «ανέβουν τον Γολγοθά».

Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε έτσι τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να «παρακαλάει» τους δανειστές να μεταθέσουν για αργότερα την περικοπή των συντάξεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει εκλογικό χρόνο.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ’ αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε» είπε, σε άλλη γραμμή, ο κ. Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε δε ότι «ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα εξάμηνο.

Παραδέχτηκε ότι «είναι θέμα οι συντάξεις, βεβαίως έχουν κοπεί, βεβαίως σε μερικούς ανθρώπους έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει, πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί όμως να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς, και να μην πληρώνουμε σχεδόν τίποτε στις άλλες δαπάνες που χρειάζεται»… Σαν παράδειγμα τέτοιων δαπανών ανέφερε «επιδόματα στα παιδιά, η συζήτηση που υπάρχει για επίδομα στα νέα ζευγάρια, είτε για νοίκι είτε αν έχουν πάρει σπίτι με δάνειο που πληρώνουν» ή τα σχολικά γεύματα, την Βοήθεια στο σπίτι κλπ.

Αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων από το τέλος του 2018 είπε ότι είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση και πρόσθεσε: «Είχε ένα δίκιο το ΔΝΤ «για να γίνει σοβαρή συζήτηση και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Τι έλεγα εγώ παλιά; Πήγαινα στους Ευρωπαίους και τους έλεγα: “Δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις, διότι η θεία μου η τάδε στην Πρέβεζα βοηθάει το άνεργο παιδί της, βοηθάει τα εγγόνια της στο φροντιστήριο, βοηθάει το άλλο παιδί της στο νοίκι που είναι στην Αθήνα». Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε ότι «πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος». Δηλαδή δεν είναι σωστό η σύνταξη της γιαγιάς να μην είναι για τη γιαγιά και να πηγαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος…».