Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει από τον Μαδούρο τη ματαίωση των εκλογών -«Δεν υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις»

0
227

Τη ματαίωση των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα που είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαϊου, αναμένεται να ζητήσει με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών υποστήριξαν πως «δεν υπάρχουν οι δημοκρατικές εγγυήσεις» για να γίνουν «καθαρές εκλογές» στη Βενεζουέλα και ζήτησαν από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να τις ματαιώσει και να πραγματοποιηθούν όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές επισήμαναν την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, ευρωβουλευτές ομάδας της Αριστεράς διαφώνησαν με την πρόταση για το ψήφισμα και υποστήριξαν πως το θέμα δεν έπρεπε να μπει καν στην ημερήσια διάταξη. Στην συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρευρέθηκε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Υπενθυμίζεται πως ο Νικολάς Μαδούρο προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 20 Μαϊου (ήταν προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2019), στις οποίες όμως δεν θα συμμετέχουν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει πως δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής καθώς δεν είχαν συμμετάσχει ούτε στις περιφερειακές εκλογές. Στον βασικό του αντίπαλο Ενρίκε Καπρίλες, έχει επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια, ενώ πολλά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν φύγει από την χώρα για να γλυτώσουν τις διώξεις. Η Ενωμένη Αντιπολίτευση (MUD) έχει καταγγείλει πως οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με νοθεία και τρομοκρατία. Στις φυλακές της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, βρίσκονται περισσότεροι από 300 πολιτικοί κρατούμενοι.

«Δεν υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις»

«Η προκήρυξη των εκλογών για τις 20 Μαϊου δεν πληροί τις δημοκρατικές εγγυήσεις και αφήνει εκτός τις πολιτικές δυνάμεις που στις εκλογές του 2015 είχαν συγκεντρώσει το 80% των ψήφων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Ατόντο Ραμόν Χάουρεγκι, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να «ματαιώσει αυτές τις εκλογές για να μην αυξηθεί ο διχασμός στη χώρα». Ο κ. Ραμόν κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να συνεχίσει τον διάλογο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει μια συμφωνία ώστε να διεξαχθούν «εκλογές πλουραλιστικές, ελεύθερες και καθαρές». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά την επομένη μέρα θα πρέπει όλοι μαζί οι πολίτες να αναζητήσουν μια λύση για την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Βενεζουέλα».

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Φρανσίσκο Ασίς υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι συνθήκες που να μπορούν να εγγυηθούν δημοκρατικές, ελεύθερες και καθαρές εκλογές στη Βενεζουέλα, με τη συμμετοχή σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας και με τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων, που βρίσκονται στη φυλακή για πολιτικούς λόγους. Για αυτούς τους λόγους, η έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναβολή των εκλογών είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
«Η μοναδική λύση για την σοβαρότατη πολιτική, κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση περνάει μέσα από τον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, είτε αυτές βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση. Το καθεστώς πρέπει να κατανοήσει ότι το να επιμείνει σε αυτές τις εκλογές δεν θα υπάρξει λύση σε αυτή την κρίση, το αντίθετο, η κρίση θα επιδεινωθεί», κατέληξε ο κ. Ασίς.

Αύριο αναμένεται το ψήφισμα για τη Βενεζουέλα

Την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο θα ζητάει από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να αναβάλει τις εκλογές, καθώς δεν υπάρχουν οι δημοκρατικές εγγυήσεις για την διεξαγωγή καθαρών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida από τις Βρυξέλλες, στο ψήφισμα αναμένεται να αναφέρεται πως αν ο Μαδούρο επιμείνει στην διεξαγωγή των εκλογών στις 20 Μαϊου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα στείλει παρατηρητές και δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Παρ’ ότι η ομάδα της Αριστεράς αναμένεται να καταψηφίσει το ψήφισμα, αυτό αναμένεται να εγκριθεί με άνετη πλειοψηφία με τις ψήφους των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.
Ήδη ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαϊου.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που κατηγορεί την αντιπολίτευση αλλά και τις «δεξιές κυβερνήσεις» άλλων χωρών για «συνωμοσία» εναντίον του με σκοπό να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα, επιτέθηκε στον Μάκρι και σε όσους δεν θα αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ποιος είναι ο Μάκρι; Είναι ένα πιόνι του ιμπεριαλισμού», είπε ο Μαδούρο και πρόσθεσε: «Η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας είναι οι λαοί. Αυτοί είναι πιόνια του ιμπεριαλισμού και θα ανατραπούν».
Ο Νικολάς Μαδούρο έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια, στην οποία κεντρική θέση έχει μια αφίσα με το πρόσωπο του «ρετουσαρισμένο» να σφίγγει τα δυο του χέρια και το σύνθημα: «Μαδούρο πρόεδρος. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε».