Τσίπρας από την Τρίπολη: Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό

0
268

«Υποστήριξε» την παραίτηση του ζεύγους Παπαδημητρίου λέγοντας πως «άλλοι έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23.000 και άλλοι να εξαφανίζονται για 23 δισ, διότι τόσο κόστισε το πάρτι στην Υγεία», τόνισε ο πρωθυπουργός

Το «παρών» στο συνέδριο της Τρίπολης με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας την ευκαιρία προκειμένου να αφήσει αιχμές για την «ελίτ» της χώρας και για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον πρόλογό του, λέγοντας η ελίτ και η άρνησή της να αξιοποιήσει τους πόρους για το κοινό καλό, αποτέλεσαν, μαζί με τη διαφθορά, ένα από τα βασικά αίτια για την κρίση.

«Στόχος μας είναι ένα σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και να σχεδιάσουμε αυτή τη μέρα σε στέρεες βάσεις, ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή. Ανάπτυξη και πρόοδος του αύριο. Ένα αύριο που δεν θα έρθει μόνο του. Μόνο με δουλειά, συναίνεση, συνεργασία και αλληλεγγύη θα έρθει. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η άρνηση από μία πολυάριθμη ελίτ, είναι μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και βέβαια η διαφθορά.Η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού, εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, βρίσκονται πίσω από όλα όσα μας έκαναν να υποφέρουμε. Η  κυβέρνηση μας δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική», τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν έχουμε να κάνουμε με μία κομματική σκευωρία, αλλά με έναν καρκίνο, που αν δεν ξεριζωθεί ριζικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη. Ας γίνει σαφές σε όλους, ότι η δική μου, η δική μας κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική, την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας. Πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον.  Ότι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες. Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν το Κινέζο για 23 δις., διότι τόσο κόστισε το πάρτι στην Υγεία».

«Από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ξανά σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων, δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί πίσω», πρόσθεσε.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να αναλύει συγκεκριμένες περιπτώσεις και σχέδια:
«Ο αγροτοδιατροφικός τομέας στη Πελοπόννησο έχει ισχυρή παράδοση και ιδιαίτερη παρουσία. Στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης είναι καταχωρημένα πολλά προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια ενώ ο τομέας των βιολογικών προϊόντων παρουσιάζει ξεχωριστή δυναμική.

Για τη στήριξη του αγροτικού χώρου εκχωρήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Στην Περιφ. Πελοποννήσου υλοποιούνται έργα & επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκ. ευρώ που με τη προσθήκη μικρών δημ. έργων φτάνουν τα 353 εκ.

Στον κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού-Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας,
καθώς & η κατασκευή έργων διανομής νερού άρδευσης σε Δήμους της Αργολίδας.

Στην βιομηχανία, οι υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 10 με συνολικό ύψος 15,2 εκ. ευρώ. Ακόμη, 12,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».

Ειδικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε πρόσκληση 120 εκατ. € του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Παράλληλα υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Περιφέρεια διαθέτει τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. Τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: Η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς αλλά και σύγχρονοι θεσμοί, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα στηριχθεί με συνέχιση της χρηματοδότησης του από εθν. πόρους.

Στον τομέα της ενέργειας, κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και μέρος του πελατολογίου της. Με την νέα συμφωνία παραχωρείται ποσοστό του λιγνιτικού δυναμικού που αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού.

Σε δυόμισι χρόνια υλοποιήσαμε ότι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία. Ολοκληρώθηκαν οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες του «Μορέα», από την Κόρινθο σε Τρίπολη και Καλαμάτα και ο κλάδος που πάει στην Σπάρτη. Και η Ολυμπία Οδό, από την Κόρινθο ως την Πάτρα.

Έργα βαλτωμένα, με τεράστιες διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, 520 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα διασφαλίστηκαν όροι και μέτρα που διευκολύνουν τις τοπικές κοινωνίες, και τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2019: Ελεύθερη διέλευση για τους ΑΜΕΑ και εκπτώσεις έως και 70% για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

Το 2016 αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη Πελοπόννησο από 8,1 εκατ. ευρώ σε 27 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 232%. Το 2017, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημ. Επενδύσεων αυξήθηκε από 10,6 εκατ. € σε 36,2 εκατ. €. Πρόσθετη αύξηση 241 %.

Μία πολύ σημαντική είδηση είναι η επένδυση της Tesla στην Ελλάδα. Αυτές οι επιτυχίες, είναι εθνικές επιτυχίες και πρέπει να τις αναδεικνύουμε.

Καθοριστικό ρόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση παίζει η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της οικονομίας της γνώσης. Με το πρόγραμμα «Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ» ενισχύουμε την σύζευξή τους με την παραγωγή. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια χρηματοδοτείται με 7,5 εκ.€.

Από το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημ. Επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ και έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας έχουν δοθεί 5,7 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και βελτίωση υποδομών των νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Πηγή: protothema.gr